fbpx
måndag 27 mars 2023
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Aktieoptioner

Hur gör man som aktiehandlare för att välja en aktie? Vad har vi för garantier att den stiger i värde? Vad är egentligen fundamental analys, teknisk analys eller rekommendationer från professionella analytikerhus värda? När är det rätt tid att gå in i en aktie eller sälja en aktie man äger?

Ett korrekt svar på frågor som dessa är naturligtvis omöjliga att uppnå på såvida man inte uppfyller den äldsta av drömmar hos finansiella investerare och kommer över en magisk kristallkula som berättar för oss om framtiden. Därför kan vi med en gång gå vidare och inse att vi inte vet vad som händer imorgon. Och vi kommer aldrig att göra det. Men vad vi faktiskt kan göra är att vi kan utöka våra möjligheter att tjäna pengar på vad som verkligen kommer att hända.

Antag att du äger en aktie som har gått hyfsat bra sedan du köpte den. Du bestämmer dig för att ta hem vinsten medan tid finns men är osäker på om det är rätt läge just idag att göra detta. Om jag då berättade för dig att du skulle kunna bestämma här och nu att du fick sälja aktien till en aktiekurs t.o.m. lite högre än dagens aktuella kurs samtidigt som du har kvar chansen att sälja till dagens kurs även om det går ner – skulle du vilja göra det då? Om jag dessutom gav dig pengar för att göra det här, skulle du då alls tveka? Kanske tro jag skojade?

Det jag just beskrivit är en av de vanligaste förekommande åtgärder de allra flesta professionella aktörer gör dagligen i sina enorma portföljer. Istället för att försöka pricka in rätt tidpunkt för försäljning skapar man sig istället denna valmöjlighet. Det finns t.o.m. företag som skapats enbart för att dagligen utföra transaktioner just precis som denna. Namnet på företeelsen är ”Covered Call”, eller en variant av den och är en av väldigt många möjligheter för en aktiehandlare som skapas med hjälp av optioner, eller s.k. aktiederivat.

Vi pratar om en enkel transaktion av en köpoption som är precis lika enkel att utföra som en aktieaffär. Det är bara lite annorlunda villkor för kontraktet och kräver vissa förkunskaper.

Och du som privatperson kan göra det precis lika enkelt som alla yrkeshandlare. Glöm bara inte att med fina möjligheter i den här världen kommer även risk in i bilden. Men den kan vi lära oss hantera.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Börshandel, Förväntningar, Optioner & Terminer, Utveckling Märkt med: , , , , , ,
One comment on “Aktieoptioner
 1. Lennart skriver:

  Covered call är säkert den vanligaste derivatstrategin vid försäljning av en aktie i vinst.
  Nackdelen är förlustrisken om kursen dalar. Det finns ett par andra strategier som premierar stigande kurs men hedgar mot förlust.
  I stället för att utfärda calls – köps motsvarande antal calls efter att ha sålt aktierna för att säkra vinsten.
  Stiger kursen profiterar de innehavda callsen. Sjunker den förloras bara premien.

  Den andra möjligheten är ”Protective put” där fås, genom att köpa puts, köpta syntetiska calls.

  Samma fördelar, som ovan men med möjligheten att profitera på nedgång om aktierna säljs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se