fbpx
lördag 3 juni 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

En avvaktande men orolig börs

Aktiemarknaden har efter en viss nedgångsfas rekylerat tillbaka och vaggats in i en klassisk varannandags-marknad. Stark fokus på inflation och centralbankernas höjningar präglar riskviljan hos investerare, samtidigt som andra faktorer som kriget i Ukraina, energikrisen och kommande val i USA påverkar i sin tur. VIX index har studsat upp från den låga 20-nivån till ca 26 vilket fortfarande är en godtaglig risknivå för investerare, givet omständigheterna just nu.

Skew index vid 120 indikerar i sin tur att investerare inte känner sig pressade att betala upp för skydd på nedsidan i marknaden inför kommande investeringsperiod. En nivå kring 120 är helt normalt betalt för put’s på nedsidan, allt annat lika. Detta indikerar att oron i leden är under kontroll som det verkar för närvarande, men det som aldrig kan räknas in i en graf är de helt nya triggers som kan dyka upp i ekonomiska eller politiska termer när som helst. I just dessa tider är sannolikheten hög för att detaljer som rör omvärlden kan få investerare att reagera snabbt.

En låg ratio VVIX/VIX visar att den nedgång vi redan sett är vad marknaden accepterar som den justering som marknadsläget just nu kräver. När börsen å andra sidan kommer ticka uppåt igen, och kanske så småningom nå nya höjder, ökar förstås sannolikheten för vinsthemtagningar eller säkrade nivåer på index. Då stiger detta index vilket är en god indikation för rekyler, men just nu visar den låga nivån att oron i leden för en ny nedgångsfas är relativt låg.

I våra svenska storbolag är det fortsatt hög rörelse, där SINCH och SBB är högvolatila i särklass. I motsatt ände har vi ex. SWMA och TELIA som inte rör sig nämnvärt.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Nyheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se