fbpx
lördag 3 juni 2023
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Kort gamma över sommaren

Eftersom optioner är finansiella instrument som styrs efter huruvida den underliggande aktien går upp eller ner men även när detta sker – och hur fort kan man snabbt tappa kontrollen när optionskontrakten blir för många och blandas i portföljen. För hur reagerar den totala positionen av en stor mix aktier, optioner och terminer när marknaden börjar röra på sig?

Till traderns hjälp finns då de s.k. ”grekerna” eller de matematiska nyckeltal som fått sina namn efter grekiska bokstäver, som man använder sig av i beräknandet av sin totala position. Namnet på de fyra mest använda nyckeltalen är Delta, Gamma, Theta och Vega.

Dessa mått hänger ihop på flera sätt, som exempelvis gamma och vega som vi förenklat kan säga står för hastigheten i aktien. Vid nettoköp av hedgad optionspremium kommer din position bli gammalång och du vill gärna se att marknaden rör på sig flitigt. Den omvända positionen å andra sidan kräver ju då naturligtvis det motsatta – en lugn till orörlig marknad för bästa utfall. Många dagligen aktiva optionshandlare har som strategi att göra just så inför semestrarna, att spekulera i en lugn marknad. Får de rätt kommer tidsvärdet (Thetat) arbeta åt dem och avkastningen bli god trots en mycket händelsefattig börs.

De investerare och traders som har denna position aktiv är förstås också väldigt medvetna om att den berömda disciplinen som krävs för ett bra resultat i aktie- och optionsmarknaden här drivs till sin spets. Får man fel och väntar med att agera med ny hedge (viss stop-loss) kan positionen snabbt ”spåra” ur och förlusterna bli allvarliga. Men med sedvanligt bondförnuft och en riskmedvetenhet på rätt nivå kan detta göra sommaren till en fantastisk investeringstid.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Börshandel, Optioner - Avancerat, trading Märkt med: , , , , , , , , , , , , ,
One comment on “Kort gamma över sommaren
 1. Lennart skriver:

  Grekerna är viktiga för en trader, därom råder ingen tvekan, men för dem som inte känner sig så trakterade av trading av tidsskäl, kan med fördel och framgång använda slutdagsstrategin i stället.
  Redan vid etablerandet av derivatstrategin är vinst och förlustrelationen känd.
  Under tiden fram till slutdagen kan han sekvensera positionen så att den blir bättre anpassad till utvecklingen – men nödvändigt är det inte.
  Den vanligaste Thetastrategin vid neutral marknadstro är säkert den breda indexvaggan eventuellt hedgad mot kraftiga kursfall (terroristhotet får inte negligeras). Den strategin ger bra revenue under sommaren och bär namnet ”Stege”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se