Vad styr en options värde och hur kan vi använda oss av det? Jag har tidigare skrivit om hur möjligheterna med optioner gör att vi kan spekulera i, inte bara uppgångar på börsen, utan även nedgångar. Vi kan även spekulera i när det går upp, eller ner. Samt hur fort. Dessa nya faktorer skapar naturligtvis en hel rad av nya lägen, kanske till exempel inför en bolagsrapport då vi tror att aktien kommer röra sig kraftigt (fort) uppåt. Eller nedåt. Och kunna tjäna pengar på endera utfallet. En punktmarkering med multipla möjligheter till skillnad från den klassiska aktieägaren som enbart kan hoppas på fina siffror i rapporten – och en uppgång i aktien.
Fler möjligheter är förstås förenat med viss risk. Dock bör man vara medveten om att risken i detta fall är att inte följa upp och vara aktiv i sitt agerande. Många behandlar optionskontrakt som aktier (det går nog upp imorgon) vilket oftast är ett ödesdigert misstag. Varför då? Därför optionskontrakt dör efter en tid och naturligtvis då som helt värdelösa. Låt oss titta på de faktorer som påverkar värdet, eller snarare skapar priset (premien) hos en option.
Vi har sex faktorer. Det är löptiden, räntan under löptiden, lösenpriset (striken), den underliggande varans aktuella pris (exempelvis aktiens), en eventuell utdelning under löptiden samt den underliggande varans volatilitet (rörlighet). Av dessa sex är de första fem redan nu kända faktorer. Det gör att vi kan skapa en trygg grund för vårt optionspris med en rimlig analys om eventuella förändringar i dessa. Den enda okända faktorn dock, och mest påverkande, är volatiliteten. Därför utgör denna faktor den viktigaste delen av optionsvärderingen. Påverkan av hur fort en aktie rör sig under löptiden, och åt vilket håll påverkar starkt priset på en option. Under hela löptiden. Marknadsräntan däremot är i jämförelse inte särskilt påverkande (dock så länge inte räntan hoppar hela procentenheter under kort tid vilket ju inte är så sannolikt).
Genom att läsa mer om detta och förstå mekaniken i vad som påverkar priset i en option skapar även en stark förståelse i var risken med ett eller flera optionskontrakt ligger – vilket bör vara obligatiriskt för dem med aktiv optionshandel i sin portfölj. För dem med enstaka kontrakt mot exempelvis en aktie har det naturligtvis enklare att förstå var det i värsta fall kan hamna efter förfall, men även där är det viktigt att vara väl medveten om de faktorer som faktiskt påverkar den egna portföljen.
Lämna ett svar