fbpx
lördag 25 mars 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Så hanterar du bäst en stökig börs

Börsen är på höga nivåer och uppnådde för inte så länge sedan ett all time high (OMXSPI) vilket generellt sett brukar leda till nervositet i investerarleden. Även om turbulensen tilltagit är volatiliteten fortfarande på relativt låga nivåer – men oron är desto större och blir nästan självuppfyllande till ännu mer turbulens i marknaden. Media hakar ofta på i detta momentum och letar efter spöken på börsen – för ingen ledande inom finansmedia vill ju missa att rapportera om tips inför en potentiell (större) börsnedgång.

Artiklarna om oron på börsen duggar tätt

Men vad blir då tipsen från ”experterna”?

I stort sett uteslutande handlar det om att vi ska vikta om våra portföljer till mer ”defensiva” aktier eller leta efter ”säkra kort” och hänvisa till ett långsiktigt sparande till fem, tio eller femton år. I slutänden summeras tipsen oftast till att man faktiskt inte bör ha pengar på börsen alls om man inte kan riskera en nedgång. Då kommer vi förlora pengar. Ungefär så.

Inget kunde vara mer fel.

Åtminstone inte för en derivattrader som vet att vad vi kan göra med enkla kunskaper om optioner och terminer. För det är absolut inte svårt.

Här följer några enkla tips för en skakig marknad:

Sälj Indexterminer mot din portfölj
Genom att sälja indexterminer, det otvivelaktigt mest omsatta värdepappret på börsen, skapar man en avkastning i en nedåtgående marknad. Precis tvärtemot vad din aktieportfölj gör med andra ord. Därmed fungerar ett sålt terminskontrakt mot portföljen som en praktisk motvikt, eller hedge, vilket minskar risken (ev. förlust) vid en nedgång. Ett exempel för en helt skyddad portfölj kan skapas:

Index = 1000
Portfölj = 500,000 kr
1 (Index)termin = 1000 x 100 (multiplikator) = 100,000 kr und. värde
Hedge = Sälj 5 terminer mot portföljen för en neutral position.

Köp säljoptioner. Försäkra din portfölj.
Med ett enkelt köp av en OMXS30-put (säljoption) har du rätten att sälja index vid dagens- eller valfri nivå och därmed få en försäkring av din portfölj under ex. ett par månader framåt. Eller under den tid du vill. Portföljen behöver du inte röra, den lever sitt liv precis som vanligt. Din put kommer att kompensera förlusten vid en nedgång.
Läs mer: https://optionsbloggen.se/fungerande-rad-for-en-stokig-bors/

Covered Call. Minska risken in dina innehav.
En av de vanligaste och mest användbara strategierna även i lugnare tider. Sälj en call mot ditt innehav och därmed rätten till någon annan att köpa dina aktier – till ett pris som du väljer (lösenpris) och inom en tid som du bestämmer (löptid). Vi skapar oss därmed en möjlighet att netto sälja aktierna till ett högre pris än vad marknaden ger. Dock kvarstår här samma risk i aktien som tidigare, ej att förglömma, en större nedgång i aktien drabbar oss precis som tidigare. Läs mer: https://optionsbloggen.se/fem-skal-till-att-anvanda-calls/

Fence.
Är man orolig för detta kan man med fördel etablera en Fence (komplettera Covered Call med en köpt put på nedsidan). Bedömningen om hur aktien rör sig och mår är det vitala inför beslut av respektive strategi.

Sälj aktierna – Köp en Call – fortsatt exponering.
Om du vill säkra din förvaltning genom att öka mängden likviditet eller behöver pengar till annat kan du med fördel sälja de aktier som erbjuder optionshandel – och samtidigt köpa en call för en bråkdel av likviden. Du kommer då ha en fortsatt exponering i aktien fram till optionens slutdag och missar därmed inte en ev. fortsatt uppgång. Läs mer: https://optionsbloggen.se/strategi-vinsthemtagning-utan-att-missa-fortsatt-uppgang/

Som alltid bör man förstås ha goda kunskaper om de instrument man handlar med på börsen, det gäller inte minst optioner.

Om du vill lära dig mer: Ta del av denna fem dagar långa webbkurs i optionshandel, den är helt kostnadsfri: www.optionskurs.nu

Det finns naturligtvis fler alternativ och sofistikerade strategier för att såväl skydda sig som att tjäna på en börsnedgång, tipset blir därmed att skaffa sig fullgoda kunskaper om handeln med optioner och terminer för att få tillgång till den fulla potentialen vi investerare faktiskt har tillgång till. Det är kunskaper alla investerare borde ha i allmänhet.

Och journalister inom finansmedia i synnerhet.

PS. Jag erbjuder mig härmed att föreläsa för och utbilda alla de journalister inom finansmedia som vill lära sig mer om derivathandel i aktiemarknaden. Gratis! Inget att förlora – Bara att höra av sig.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer, Utbildning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se