fbpx
söndag 18 februari 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Avvaktande marknadsläge

Aktiemarknaden har haft en lätt korrigering nedåt den senaste investeringsperioden inför kommande rapportperiod vilket i sig brukar innebära en naturlig ökning av riskpremien. VIX index har stigit något men befinner sig stabilt på ”acceptabla” risknivåer i investerarnas ögon. Inflationshot och krigssituationen i Ukraina dominerar förstås agendan för det fortsatta humöret på börsen med flertalet olika bud på framtiden bland analytiker.

Oron för fortsatta nedgångar i den närmaste framtiden är fortsatt starkt närvarande men har avtagit och prisbilden för nedsidesskydd har gått ner. Skew index faller nedåt mot 130-nivån vilket under omständigheterna får anses visa på en god tillförsikt i närtid för en lugnare handel på börsen.

Även volatiliteten på VIX-optioner har gått ner vilket i VVIX/VIX-ration nedan visar att förväntningarna på en högre rörelse i aktiemarknaden mot de faktiska värderingarna är mer i fas just nu. Nivåerna att hålla koll på här är 6-7 vilket ofta präglas av en hyfsat starkt aktiemarknad men med en oro för en korrigering nedåt.

OMXS30-index följer övriga index och värderas till normala risknivåer allt annat lika. En del av analytiker-kåren ser detta som ett bedrägligt lugn vilket under förutsättningarna i marknaden snabbare än vanligt kan vändas till en större oro och bredare rörelser på börsen. De enskilda aktiernas risknivåer är för perioden högre än normalt, allt annat lika, inför kommande rapport-säsong.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Börsen, Derivat, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , , ,
One comment on “Volatilitetsrapport – Avvaktande marknadsläge
  1. Tony Lönn skriver:

    Hej!

    Podden är bäst! Lyssnar alltid. Älskar optioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se