fbpx
lördag 9 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Börsens tålamod prövas

Börsen har gått ner ca 16% sedan årsskiftet i vad som kallas den sämsta börsstarten på 100 år enligt DI. En stark aktiemarknad 2021 har blivit en skakig historia hittills 2022 med högre volatilitet och breda nedgångar där ränte- och inflationshotet ofta pekas ut som en stor trigger. Men under de senaste veckorna har emellertid all fokus legat på Ukraina-krisen vilket skapat en stark osäkerhet kring det mesta runt det geopolitiska läget och vilka följder det kan få. Börsen testas med andra ord av osäkerhet och risker från flera olika håll, ett scenario vi sett flera gånger under åren. De flesta gånger har då risken stigit till mycket höga nivåer med en starkt volatil handel som följd. Men så har det inte riktigt blivit den här gången. Volatilitetsnivåerna är förvisso höga med ett VIX kring 30-strecket men ändå inte så skyhöga som de varit under tidigare ”kriser”. Detta kan möjligen bero på att börsen redan anses ha korrigerats ”tillräckligt” eller att läget i Ukraina i finansiella termer inte anses vara så illa som befarat. Ännu, ska tilläggas. Vi befinner oss mitt i krisen och mycket kan fortfarande hända.

Ukraina-krisen har ännu inte fått VIX-index att nå årshögsta-nivåer.

SKEW index visar priset i realtiva termer för nedsidesoptioner, eller det pris marknaden är villig att betala för att skydda sig ”längre ner” mot en nedgång i närtid. Som vi ser i Skew index har vi nyligen sett den lägsta nivån på 15 månader under 130 och sedan hållit oss kvar vid de nivåerna. Det indikerar att marknaden inte räknar med en ytterligare nedgång just nu eller att det med andra ord finns en ovilja att betala ”extra” eller samma relativa höga priser som nyligen för skydd på den ”nya” nedsidan i marknaden.

Skew Index på relativt låga nivåer indikerar en lugnare marknad framöver

Priset på VIX-optioner visar hur starkt marknaden just nu tror på en ökad rörelse i just VIX-index. Jämför detta (VVIX-index) med VIX-indexets egen nivå så får vi en indikation på var marknaden räknar med att rörelserna är på väg i närtid på börserna. Om vi antar ett normalläge i VIX men med stigande premie i VIX-optioner (VVIX) får vi en högre ratio och ett scenario där marknaden räknar med mer turbulens i närtid. Om turbulensen så inträffar och därmed ”bekräftas” i marknaden kommer ration nedan generellt att falla. Och där är vi just nu, med en bekräftad nedgång och hyfsat volatil marknad. Hade investerare väntat sig mer turbulens i närtid hade VIX-optioner värderats upp ytterligare och ration hade ökat (och därmed indikerat fortsatt oro). Men med nivån just nu under 5 finns åtminstone inget sådant scenario inprisat i riskpremien i marknaden just nu.

Edge-rapport. Vi noterar att de flesta papper har en minskad riskprofil i termer av implicit volatilitet med ett antal undantag, ex. ERIC B. Edgen (historisk vs. implicit volatilitet) har även minskat över lag.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se