fbpx
fredag 22 september 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Veckooptioner med fördel i rapporttider

Under turbulenta tider på börsen ramlar nu den stora massan av rapporter in bland storbolagen. Osäkerheten är hög vilket samtidigt förväntningarna på rapporterna är. Det krävs därför som alltid lite extra goda nyheter för att lyfta aktiekurserna under rådande ”bear-market”.

Ett bra tips för den som känner sig osäker på rapport-utfallet i sitt innehav är att skydda sig mot nedsidan – men samtidigt behålla exponeringen på uppsidan. Det ordnar man lätt med en enkel investering i en put (säljoption) där en valfri nivå (med rätt att sälja) väljs, antingen vid rådande aktiekurs eller vid en något lägre kurs som också kan ses som en automatisk stop-loss.

Som bekant består ju en options värde av två huvudparametrar: realvärdet och tidsvärdet. Gällande tidsvärdet är grundteorin enkel – ju längre tid optionskontraktet gäller desto dyrare option. Därför är det naturligtvis bra om vi kan hitta så ”korta” optionskontrakt som möjligt inför den aktuella rapporten för att slippa betala onödigt mycket tidsvärde och därmed högre premie för vår försäkring eller stop-loss.

Denna faktor är en av flera goda skäl till att veckooptioner har skapats. Med möjlighet till lösen varje vecka hittar vi hela tiden ”billiga” kontrakt för en kortsiktig försäkring eller spekulation. Vi kan på ett par dagars sikt skapa oss en position som just under en närliggande bolagshändelse som ex. en kvartalsrapport kompletterar vår förvalting och sparande.

Vi tittar på ett aktuellt exempel:

Innehav: Sandvik
Rapport: 3 februari
Marknadstro: Vi hoppas på en bra rapport men vill skydda oss mot en nedgång vid motsatt utfall
Köp: Sandvik Veckosäljoption
Sandvik kurs: 70 kr
Lösenpris: 70 kr
Lösendag: Den 5 februari
Pris: 1,75kr (torsdagen den 28 januari 2016)

Kontraktet för veckosäljoptionen ser ut såhär:

SAND6N05Y70 (där Y definierar veckooptionen och där 6N05 anger säljoption med förfall den 5 februari 2016)

Det finns tre möjliga utfall för positionen:

Sandvik går ner efter rapport
Innehavet i Sandvik är nu försäkrat och möjligheten/rätten att sälja Sandvik vid 70 kr finns fram till lösen den 5 februari.

Sandvik går upp efter rapport
Den betalade premien om 1,75 kr är åter intjänad när Sandvik når 71,75 kr. Allt ovanför den nivån ger åter full exponering mot uppsidan precis som tidigare.

Sandvik rör sig inte alls
Risken i positionen är att Sandvik inte rör sig alls. Kontraktet för veckooptionen kommer då att förfalla värdelös och premien går helt förlorad.

Veckooptioner finns f.n. på följande aktier:

ABB
AstraZeneca
Ericsson B
Hennes & Mauritz B
Lundin Petroleum
Nordea
Nokia,
Swedbank A
SEB A
SHB A
Sandvik
TeliaSonera
Volvo B

Nedan en video för ytterligare information om handeln med veckooptioner. Läs också ”Mer om veckooptioner: Exempel och fakta”.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer, Strategier Märkt med: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se