fbpx
onsdag 4 oktober 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Aktie-reparation med option

Tiderna är turbulenta med kraftiga upp- och nedgångar på börsen och en allt vanligare rekommendation blir att sitta still i båten och vänta ut stormen. Inte alltid så lätt.

Många är i ett läge där man med förluster i ett aktieinnehav gärna nöjer sig med att få tillbaka pengarna och gå ”break even”. Känns det igen?

Men hur gör man det om man inte vill vänta tills aktien eller börsen vänt tillbaka upp hela vägen?

Många löser det hela med att helt enkelt dubbla sitt aktieinnehav på det nya lägre priset och därmed ”snitta” ner sig till ett lägre break even – med förhoppningen att förlusten återhämtas snabbare. Problemet med den strategin är förstås att man även fördubblar sin risk, och om tajmingen är fel och det går ner ytterligare är fiaskot ett faktum.

Det finns dock ett sätt att på få tillbaka förlorade pengar med ett lägre break even – utan ökad risk!

För det första bör vi med en ny syn på aktien försöka hitta den tidsperiod vi tror att aktien behöver för att stabilisera sig och möjligen återhämta sig något. En månad? Två?

Genom att sedan genomföra en s.k. ratio-spread med motsvarande löptid (köper en option, säljer två) mot sitt sargade innehav skapar man enkla förutsättningar för ett lägre break even – utan ökad risk. Låt oss ta ett enkelt exempel med fiktiva priser:

Vi köper ex. 100 aktier (= 1 option) i aktien ABC på priset 60 kr. Istället för en uppgång rasar aktien i takt med börsen (eller av annan anledning) ner till 50 kr, en förlust på 17 procent som vi gärna vill få tillbaka.

Genom att köpa en köpoption (Call) med lösenpriset 50 på ex. 4 kr och samtidigt sälja två köpoptioner med lösenpriset 552 kr (totalt +/- 0) skapar man således kostnadsfritt (förutom courtage) helt nya förutsättningar. Tre möjliga scenarion finns därefter fram till förfall:

1) Aktien fortsätter ner från 50. Tajmingen och bedömningen i tid visar sig vara fel och nedgångsfasen är ännu inte avslutad. Samtliga tre optionskontrakt kommer förfalla värdelösa, utan förtjänst eller förlust (förutom courtage). Förlusten från aktieinnehavet fortsätter dock, om än i ”normal” takt jämfört med alternativet där man dubblar aktieinnehavet.

2) Aktien hamnar mellan 50 och 55. Vår köpta köpoption på 50 kommer ha ett visst värde, samtidigt som de sålda köpoptionerna på 55 kommer förfalla värdelösa = bibehållen premie. Aktien i sig själv kommer också öka ngt i värde vilket totalt sett skapar en viss återhämtning av den initiala förlusten på 10 kr per aktie.

3) Aktien stiger till 55 eller över. Båda de sålda köpoptionerna med lösenpriset 55 kommer att lösas vilket innebär att vi måste sälja aktien vi äger på 55 kr för att täcka den ena optionen (+ 5kr) och lösa vår köpta köpoption med lösenpriset 50 för att täcka den andra – och därmed igen sälja på 55 (+5kr).

Totalt 10 kr plus och förlusten från aktiekursen 60 kr är därmed helt återhämtad redan vid 55 kr. Vi har alltså i detta fall således halverat vårt break even från 60 kr till 55 kr – utan att betala eller riskera annat än vårt sedvanliga courtage för optionshandeln.

Reparerat och klart – dags att gå vidare till nästa investering.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Börsen, Optioner - Fortsättning, Optioner & Terminer, trading Märkt med: , , , , ,
One comment on “Aktie-reparation med option
  1. Strindberg skriver:

    Bra strategi, dock så har man inte halverat break even om man sänker break even 5 kr till 55.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se