fbpx
fredag 22 september 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Äta kakan och ha den kvar

Har du en god avkastning i ditt innehav men känner att det är svårt att ta hem vinsten eftersom du då kanske missar en fortsatt uppgång? Vi repeterar här ett av de vanligaste och enklaste sätten att komma förbi detta dilemma.

En vanlig anledning till att resultatet i vissa innehav inte optimeras är en ihållande beslutsångest i när det är dags att kliva av. Tyvärr innebär det ofta att aktien hinner vända neråt och resultatet försämras i takt med ångesten över att ha missat en optimal försäljning.

Bland de mer framgångsrika aktiehandlarna märks en mycket god planering för alla investeringar med uppsatta mål om vinsthemtagning eller stop-loss vid givna nivåer. Detta kombineras med en stark disciplin samt en god kunskap om de instrument som finns till förfogande i marknaden för att hjälpa oss på bästa sätt. Läs mer om detta HÄR.

Ett av de mest effektiva instrumenten som bistår aktiehandlare är optioner. Och ofta är optionernas enklaste grundpositioner lika effektiva som många avancerade strategier.

I dessa rapporttider är det många aktier som rör på sig lite extra. Vissa går upp medan andra går ner. Antag att du har ett innehav som gått bra över tid och rapporterar inom kort. Risken finns att rapporten blir sämre än väntat och att aktien och din vinst går neråt. Chansen finns naturligtvis också att rapporten blir bra och att aktien fortsätter att stiga.

För den som helt vill bli av med sin risk att förlora en del av den upplupna vinsten men samtidigt ta del av en fortsatt uppgång i aktien finns flera alternativ. Ett av dem är att köpa en put vilket du kan läsa mer om HÄR.

Om du dessutom är i behov av likvida medel till en annan investering eller liknande finns en enkel och mycket vanlig lösning.

Sälj dina aktier i god tid innan rapporten (eller annan kommande händelse) som kan sätta aktien i rörelse i fel riktning. Du tar hem vinsten du genererat och säkrar därmed din avkastning. Samtidigt köper du Calls motsvarande antalet aktier du just sålt, förslagsvis ”at the money” eller nära aktuell aktiekurs. Detta finansieras av en mindre del av den vinst du just tagit hem vilket därmed säkrar din position i aktien.

Du har alltså tagit hem och frigjort den större delen av vinsten och kapitalet i aktien men har precis som tidigare samma positionering via Callen och har i och med det möjlighet till ytterligare avkastning i aktien om den fortsätter uppåt. Risken är begränsad till den premie du har betalt i din Call.

Inte så avancerat faktiskt. Och det är ju rätt praktiskt att kunna äta kakan och samtidigt ha den kvar.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Strategier, trading Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se