fbpx
tisdag 20 februari 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Börsen 2017 – Volatilitet och Risk

Det första börsdagarna 2017 andas optimism med en hyfsat stabil uppgång på en dryg procent så här långt. Frågan är vad som väntar och om denna start kommer att prägla resten av året? Naturligtvis väldigt tidigt att sia om, men oavsett vad man tror finns det alltid medhåll från något hörn av alla analyser som ramlat in inför det nya året.

Av alla skrivelser och åsikter om kommande börsår som jag läst från början av december fram till denna första börsvecka är alla överlag rätt pessimistiska. Den klart vanligaste typen av analys kommer dock från s.k. hedge-analytiker, dvs. proffs på banker eller i media som alltid säkrar sina uttalanden med en helgardering a la 1X2 på tipset. De brukar låta ungefär såhär;

Vi kommer förmodligen få se ”en stillastående till nedåtgående marknad” under 2017 men ”med goda möjligheter till positiva scenarion”.

Ofta utvecklar analyserna de risker vi redan känner till i marknaden som exempelvis Trump, EU, Syrien, Putin eller Kina vilket kan få det att smälla till nedåt framöver. Strategin i den här sortens analyser är dock lite väl enkel; Säg att det går ner – så blir ingen arg om det blir tvärtom. Och då har vi ju flaggat för det med. Safe!!

Men visst föreligger det för all del en hel del risker framöver, det gör det ju jämt. Men hur många trodde att såväl Brexit som Trumps valvinst verkligen skulle inträffa och att börsen därefter skulle gå upp på detta? Inte många.

Faktum är att vi inte vet någonting alls om vad som ska hända – eller hur marknaden ska ta emot det. Och när vi pratar om de som säger sig veta saker och ting kommer vi osökt in på de i särklass största förlorarna alla kategorier under 2016:

Opinionsinstituten.

De har visat sig vara lika meningslösa som en börsanalys av en slumpgenerator. Deras sofistikerade ”motorer” läste av marknaden både innan Brexit och Trump och hade så fel man kan ha. Frågan är hur dessa storföretag nu ska göra för att mäta nästa händelse eller val. Det är oklart, men förtroendet för dessa mätningar och undersökningar lär säkerligen för lång tid framöver vara väldigt lågt.

Vad kan vi då göra för att få en god koll på hur marknaden ska gå framöver?

En given fakta är att vi inte vet vad som händer imorgon. Vi kan bara anta att risker är större eller mindre och agera därifrån. En annan given fakta är att ju längre in i framtiden vi ska ge oss på att sia om desto svårare är det förstås att träffa rätt då sannolikheten att saker och ting ändrar på sig ökar över tid.

Slutsatsen blir därmed att istället följa marknaden i ett kortare perspektiv för att hålla sannolikheterna på sin sida, säg maximalt 30 dagar framåt åt gången – och därmed agera mer aktivt.

Till vår hjälp har vi marknadens främsta indikator; Volatiliteten. Med hjälp av denna faktor ser vi hur övriga marknaden tolkar och prisar in rådande riskläge eller oron för att just risken ska öka och att sannolikheten för en förestående nedgång på börsen ökar.

Så låt oss därför se hur just volatiliteten har sett ut och vad vi kan dra för slutsatser av det.

Här nedan ser vi en graf på VIX Index från 2010 fram till idag:

Vid VIX Index runt 20 har vi en ”normal” risknivå där viljan att ta risk i aktier är fullgod.

Med blotta ögat ser vi att risken i aktiemarknaden överlag därmed varit låg de senaste åren och från ex. år 2013 har OMXS30 följaktligen stigit med mer än 30%.

Snittet på VIX under 2016 har legat på 15,8 vilket då inkluderar reaktionerna på såväl Brexit som Trump vilket säger en hel del om viljan och inställningen till risk i aktiemarknaden.

Rådande risknivå får därmed anses vara mycket låg, i synnerhet då vi ännu bara sett början av effekterna av såväl Brexit som Trump. Emellanåt under december låg nivåerna dock ner mot 10-strecket vilket vi inte sett på nära ett decennium. Det visar att aktier är fortsatt attraktivt under de generella omständigheter vi har omkring oss med räntelägen, olja och övrig marknadsrisk.

Vi kan hyfsat enkelt konstatera att mycket lägre risk kommer vi förmodligen inte att se framöver. Tipset för riskåret 2017 är att vi får se nivåer åtminstone närmare 20-nivån i snitt vilket i sig inte är något som utgör någon omedelbar fara för en fortsatt uppåtgående börs. Bara en något mer skakig marknad.

Men även om risken är låg; Hur kan vi se tecken på att risken ska stiga och att oron ökar i marknaden?

Ett starkt och nödvändigt komplement till VIX Index är SKEW Index. Detta index visar helt enkelt hur efterfrågan på nedsidesskydd är just nu. Dvs, hur mycket skydd som efterfrågas och köps till portföljerna pga. en ökad rädsla för nedgång. Nedan ser vi en aktuell och färsk graf för Skew Index;

Vid nivån 120 på Skew Index är priset på nedsidesoptioner neutralt, dvs. behovet av att skydda sin portfölj kommande investeringsperiod är normalt. Rädslan för nedgång är låg. Här ska indexet ligga under normala omständigheter, sällan handlas det lägre.

Som vi kan se har dock nivån varit betydligt högre än 120 de sista 24 månaderna och trots en stark börs den sista tiden har det varit en hel del oro och rädsla i marknaden. Vi ser ex. tydliga reaktioner vid tidpunkten för Brexit och för Trumps valvinst, men även hur oron för dessa händelser snabbt avtog.

Detta index bör alla hålla koll på kontinuerligt då en bättre indikation på att marknaden ev. börjar ladda för en större risk på nedsidan är svår att hitta.

Aktiemarknaden i sig då; Börsvärdet för storbolagen i förhållande till nettovinsten visar ett p/e på ca 17 vilket får anses vara en rimlig värdering ur risksynpunkt.

Summarum;

Risken i aktiemarknaden är låg sedan en längre tid tillbaka trots en hel del turbulens runt om i världen. Det låga ränteläget håller i sig tillsammans med en hel del stödköp men känslan är att det inom en överskådlig framtid kan förändras. Då kommer vi se en successivt ökande volatilitet och risk i marknaden och en mer instabil börs, åtminstone initialt.

Men med en god och kontinuerlig riskkontroll med koll på volatiliteten och en hyfsat aktiv justering av den egna portföljen följer de bästa förutsättningarna för att lyckas med sin handel. Håll även utkik efter optionsstrategier på Optionsbloggen för att ytterligare öka såväl riskkontroll som avkastning.

Lycka till under börsåret 2017!

 

LÄS MER:

Om Volatilitet

Om Skew Index

 

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Förväntningar, Psykologi, trading, Volatilitet Märkt med: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se