fbpx
fredag 8 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Börsen mot minus på året

Aktiemarknaden fortsätter sin svaga utveckling och är snart på minuskontot sedan årsskiftet. Allt fler investerare börjar titta på strategier som skyddar portföljen eller skapar en alternativ avkastning i en stillastående eller nedåtgående marknad.

Riskbilden har ökat rejält i takt med den långsamt nedåtgående trenden på börsen. Ett VIX-index kring 18,5 är ännu inga alarmerande nivåer, men en god indikation på att investerarna höjer blickarna mot en potentiellt mer turbulent börs i närtid.

Vi en nedgång på börsen blir den s.k. nedsidan den nya aktuella spot-nivån, där det handlas just nu. Investerarna har inte i samma takt värderat upp den nya nedsidan men betalar ändå fortsatt dyrt i relativa termer för portföljhedgen.

När VIX index stiger samtidigt som VVIX index kan det tolkas som att investerarna är synkade i sin mer volatila marknadstro framöver. Det ger en sjunkande ratio VVIX/VIX som visar att den mest närliggande och bekräftade nedgången är avklarad.

Summarum: Aktiemarknaden går mot minus på året och investerare letar efter alternativ till aktiehandeln. Riskbilden är dock ännu på godtagbara nivåer givet börsläget, men oron och beredskapen kvarstår hos investerarkollektivet.

Nedan edge-listan för OMXS30.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Börshandel, Derivat, Nyheter Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se