fbpx
fredag 1 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Börsens styrka testas

Återhämtningsfasen på börsen som inleddes i slutet av mars har avtagit något och nivån kring 850 på OMXSPI verkar vara nivån att hålla koll på. Vi kommer nu in i en rapportsäsong som kommer fungera som ett test för börsen och vad investerarna tycker om de rådande nivåerna. Inflation och politiska triggers är inprisade i aktiekurserna som alltjämt handlas till låg risk.

VIX index har hamnat på 15-månaderslägsta i samband med den starka börsen vilket kanske snarare indikerar brist på något att förankra sig vid än en så pass låg risk aktiemarknaden. Samtidigt vet vi i den finansiella miljö vi lever i att det kan vända snabbt, men just nu trivs investerarna på börsen och är beredda att ta risk i aktier.

Skew index har tvärtemot börsen och VIX handlats till mer oroliga nivåer. Ett Skew index runt 135 är 12-månadershögsta och indikerar en större efterfrågan på nedsidesskydd. En helt naturlig reaktion på en möjligen alltför stark börs men samtidigt en indikation på att en beredskap är prioriterad hos investerarna för ett ev. bakslag.

Volatiliteten på volatiliteten, dvs. rörelsen på VIX index jämfört med VIX index i sig självt visar på ett bra sätt om aktiemarknaden anses vara dyr eller neutral. En nivå som med full fart närmar sig 6-7 visar att oron för en korrigering är i antågande. Ett bra index att hålla kolla på (VVIX/VIX).

Den svenska aktiemarknaden följer VIX på ett bra sätt där investerarna prissätter risken lågt kommande investeringsperiod. Inför rapportperioden som vi är inne i höjs i regel riskbilden i de flesta aktier, här kan man kolla om något papper avviker från den trenden och analysera vad det kan bero på. R16 står för Regel 16 och visar i teorin hur mycket underliggande papper sannolikt rör sig dagligen ”över tid”. En hjälpsam indikation till en viss sannolikhet (67%) och förstås ingen sanning.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen Märkt med: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se