fbpx
fredag 23 februari 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Försäkring med veckooptioner inför ev. Brexit

Bara dagar kvar till Englands folkomröstning om att vara eller icke vara kvar i EU.

Stanna-sidan har vunnit mark den senaste veckan och börserna går starkt uppåt vilket kan ge en känsla av att risken minimerats. Risken är dock fortfarande stor att det faktiskt blir lämna-sidan och ”Brexit” som vinner omröstningen vilket garanterat kommer få stora konsekvenser, inte minst kortsiktigt, på börsen.

Enligt de senaste mätningarna på måndagsmorgonen är det helt jämnt mellan Brexit/Bremain och det lär nog vara oklart in i det sista hur det ska gå. Hur det än går kommer börsen att reagera, och även om Bremain segrar kommer sega förhandlingar att sätta fart om villkoren för Englands fortsatta medlemskap i EU. Viss risk för fortsatt turbulens även då alltså.

Det enda kloka borde i rådande läge vara att skydda sig mot en större nedgång närmaste veckan, i synnerhet då det är uppenbart riskfyllt – och riktigt enkelt att genomföra med hjälp av exempelvis indexputs.

Eftersom vi som sagt kan räkna med att den närmaste veckan och nästa kommer att bli skakig är det för den tiden vi initialt behöver skydda oss. Julikontrakten på index förfaller dock den först den 15 juli vilket medför en extra kostnad i form av tidsvärde. Därför är det bra att de billigare veckooptionerna finns med möjlighet till förfall varje vecka.

Exempelvis finns det Puts med förfall fredagen den 1 juli, två veckor innan de ordinarie månadsoptionerna förfaller. Jämför vi kontrakten kostar just nu den ordinarie säljoptionen OMXS306S1330 42 kr per kontrakt medan den motsvarande veckooptionen OMXS306S01Y1330 kostar 31 kr per kontrakt.

För ett enkelt skydd/försäkring mot nedsidan kan det därmed se ut så här:

Portfölj värde, exempel:        100,000 kr
OMXS30 Cash:                       1335
Veckooption:                          OMXS306S01Y1330
Typ:                 
                        Put (säljoption)
Förfall:                                    Fredagen den 1 juli
Köper Antal:                          1 kontrakt (motsvarande värde 133000 kr)
Pris just nu:                           31 kr (3100 kr)
Impl.vol:                                 38%
Breakeven:                             1299 exkl. courtage

Detta innebär att portföljen är försäkrad från en nedgång på OMXS30 under 1330 fram till nästa fredag den 1 juli. För att break even skall uppnås krävs en nedgång på dryga 2 procent, ungefär samma rörelse krävs på uppsidan innan premien är återintjänad.

En rörelse på såväl upp- som nedsida får under rådande omständigheter ses som sannolik och kommer möjligen även inträffa flera gånger innan den 1 juli.

Se till att inte vänta alltför länge innan du försäkrar din portfölj, turbulensen kan komma tillbaka när som helst.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Börsen, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Politik, Volatilitet Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se