fbpx
söndag 1 oktober 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Framtiden och förväntningar

Vem har inte önskat att de hade en kristallkula som förutspådde framtiden, eller morgondagens tidning eller helt enkelt en tidsmaskin som kunde föra oss tillbaka till exempelvis 1983? Då kunde vi investera i aktier som Hennes & Mauritz, Ericsson eller kanske Microsoft. Om vi sedan därifrån hoppar ett par decennier fram i tiden kunde vi köpt aktier i Google. Investeringar som skulle gjort oss rika som troll fram till idag. Vi kunde också spekulerat i dollarn som vi vet var väldigt dyr närmare mitten av 80-talet, för att 1984 vara nästan uppe i otroliga 10 kronor per dollar. Sedan dess har den nivån testats flera gånger men vi skulle enkelt kunna köpa kronor och förväntat oss en vinst just då i alla fall. 1983 stängde börsen kl 14.30 och den elektroniska handeln var väldigt ung, nästan obefintlig. Det mesta hanterades manuellt på börshuset i Gamla Stan. Men aktierna var desamma, och de som hållit i sina lyckade investeringar sedan dess har fått se sina pengar växa. Rejält! Allra helst om man investerat i de nyss nämnda kursraketerna.

Men just det faktum att vi inte vet vilka bolag som imorgon blir de nya storbolagen, och att vi inte vet vad som påverkar ekonomin och börshumöret gör att det bara finns en utväg kvar. Spekulation! Och spekulation är just vad det låter som, en ren gissningslek. Vissa är förstås mer sofistikerade och grundläggande än andra, men ändå en gissning. Ingen har ju den där kristallkulan och vet vad som händer imorgon, så enligt bästa gissning borde vissa aktier ha möjlighet att stiga i värde om ett antal faktorer slår in. Vilket kanske är sannolikt. Och så vidare. Den seriösa biten av den här gissningsleken är en sorts utredning eller utvärdering av sannolikheter, vilket för all del kan ge oss den bästa gissningen på vilka aktier som går upp eller ner.

Ett annat ord för detta är analys, vilket skapar s.k. analytiker. En av stöttepelarna i finansmarknaden idag. Men lika väl som att alla investerare gärna skulle vilja ha den där kristallkulan, lika väl känner alla till att analytiker inte alltid har rätt. På något sätt faktiskt! Deras gissningar är vanligtvis på ett års sikt och har ju därmed all tid i världen på sig att justera sina analyser om riktkurser eller förväntningar visar sig gå åt fel håll. Och tittar man efter bland hela skaran av analytiker så finns det nästan alltid två helt olika men professionella åsikter och rekommendationer av de flesta aktier. Inget fel i detta egentligen, för ingen kan begära att de ska veta hur det går. Det är bara det att de som inte är lika insatta eller kan räkna på nyckeltalen lika bra, eller ännu mindre träffar insiderpersoner regelbundet för respektive bolag naturligtvis påverkas i sina investeringar. Gärna med lite skjuts av en mäklare med starkt självförtroende och sugen på courtage. Sen sitter man där och slutar helt analysera själv och undrar efter en tid, när ska det egentligen bli som de har sagt?

Efter att ha stirrat mig blind på börsens utveckling och optioners värdering under mer än ett och ett halvt decennium kan jag konstatera en handfull otvivelaktiga fakta om det här. Ett faktum är att ingen vet vad som händer imorgon! Visst, kul att det ska ta så lång tid att fatta det, men säg det till dem, kanske dig själv, som läser tidningar eller analyser efter andras tips för att spekulera i med dina egna pengar. Och efter det en liten minianalys för egen del hur du reagerar när det inte går rakt upp. Det är ruggigt lätt att tro att man vet hur det ska gå imorgon. Ett annat faktum är att de som haft mest framgång över tid är de som alltid stått fast vid den egna åsikten och tagit russinen ur kakan från all den där informationen vi får. Och det är väl de där russinen som är svåra att hitta, men det är bara att börja träna. Ett tredje faktum, som för övrigt säkerligen gäller alla branscher och kunskaper, är att den som läser mest vinner. Läser alldeles själv då, menar jag. Endast egen, äkta kunskap räknas. 

Jag tror inte det finns några genvägar på börsen för dem som inte har det egna intresset och läser på, dessa spekulanter har mest tur. Och har du tur för jämnan, spela lotto. Då får du din avkastning och lite till mycket fortare.

Dela
Publicerat i Börsen, Börshandel, Förväntningar Märkt med: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se