fbpx
torsdag 1 juni 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Så enkelt skyddar du portföljen i en skakig börs

Det råder turbulenta tider på börsen igen och känslan som infinner sig är ofta panikartad som om en blixt slagit ner från en klar himmel. Och som alltid kryllar plötsligt ”de goda råden” från våra största dagstidningar om hur man nu bör agera.

Det är en dock en rätt enkelspårig läsning som tyvärr lyser med stor okunskap eller ovilja att visa hur man faktiskt mycket enkelt, och med full riskkontroll, kan förhindra att den egna portföljen hänger med börsen rätt ner i källaren.

Med lite egen tillförsikt, relativt goda kunskaper och hyfsad aktivitet i marknaden har många investerare med enkla medel i derivathandeln redan aktivt skyddat sina tillgångar och ligger nu på plus istället för på minus, samtidigt som råden från de stora bankaktörerna med de många kunderna inte över huvud taget talat om möjligheterna till att skydda en aktieportfölj.

När raset väl infunnit sig och våra besparingar decimerats rejält önskar vi bara en sak: Att få våra pengar tillbaka. Med andra ord, få tillbaka börsen och aktierna till tidigare nivåer igen. Men det är förstås lättare sagt än gjort.

Då söker sig den stora massan till information och idéer om vad man bör göra nu, vilket närmast och naturligast inhämtas från media. Och där kryllar verkligen råden, exempelvis om ”tips och råd när hela havet stormar” (SvD Näringsliv idag den 26 aug) eller ”Aktietips för panikbörsen” (DI igår den 25 aug). I gårdagens SvD Näringsliv kunde vi läsa den otäcka rubriken ”Börsexperten: Vi är nära skräcknivå”. Hua. Hjälp!!

Men ”råden” som ges är att gå från vara lång (att äga) aktier till – att vara lång i aktier. Men på ett annat sätt. Det verkar kort och gott vara den enda kunskapen och råd som finns. Det faktum att man faktiskt med full riskkontroll mycket enkelt kan försäkra sin portfölj med en säljoption verkar helt ha förbigått de mest rutinerade journalister. Alternativt har de för låga kunskaper för att våga skriva om dem.

Ulf Petersson från Dagens Industri vill exempelvis ge ”aktietips för panikbörsen” med en förmodat god vilja att hjälpa alla läsare. Han nämner det vi redan vet i att ”risken har nu ökat” och ”det är inte orimligt att det dyker upp stora tradingförluster”. Hua igen. Artikeln fortsätter med ett hyfsat brutalt faktum till dem som vid artikelns publicering förlorat stora värden på raset:

”Det vanliga gäller. Den som behöver sina pengar idag ska inte ha dem i aktiemarknaden”.

No shit. Men det är lite sent för det rådet nu. Efter börsens största ras på åratal blir detta snarare en portion salt i de blödande såren.

Artikeln avslutas med det goda rådet: ”Den som är riskvillig har nu ett utmärkt tillfälle att utnyttja kursfallet till att komma över aktier som tidigare ansetts för högt värderade”.

Kanske det. Men här undrar jag snabbt hur resonemanget går. För om dessa aktieköp ska anses lönsamma vid köp idag – blir de inte då på nytt ansedda som för högt värderade när de stigit igen? Möjligen ligger en här underliggande förståelse om en långsiktig placering eller annat men det är svårt att tolka eller förstå. Än mindre hjälper det om det nu fortsätter ner kraftigt. Vad gör vi då – med ännu större förluster?

Därefter får läsarna avslutningsvis råd om tre olika sorters aktieportföljer med tre olika risknivåer som i dessa turbulenta tider tydligen är lämpliga att välja mellan: låg, medel och hög risk.

Rätta mig om jag har fel, men att vikta om sin redan blödande portfölj eller t.o.m. köpa fler aktier här mitt i stormens öga känns inte som en helt säker affärsidé eller god riskkontroll. För all del, har vi inga andra möjligheter a la 70-talet så ok! Men det har vi idag. Sedan länge.

Nej, Dagens Industri. Fin gest men byt rubrik till ”Vad du borde ha tänkt på för länge sedan” och läs på om möjligheter på riktigt istället. Länk till artikeln hittar du här: http://www.di.se/di/artiklar/2015/8/25/aktietips-for-panikborsen/

Ännu fler exempel hittar vi i till exempel i SvD Näringsliv där ”Tips och råd när hela börshavet stormar” (http://www.svd.se/sa-skyddar-du-dina-pengar-i-borskaoset) och Frida Andersson har en snarlik idé om att vikta om sin portfölj, här i olika ”påsar” för lång sikt, buffertar eller en för lite mer aktivitet. På samma sätt finns här inget uppslag till annat än att köpa läget, pengarna vi har förlorat så här långt är borta och mer kan det bli. Men kanske i mindre omfång. Inte ett ord om andra möjligheter nämns här heller.

Så vad gör man då som är så mycket bättre och enklare?

Ja, det här är ju optionsbloggen. Vad sägs om att helt enkelt behålla sin portfölj precis som den är – och försäkra den med en put (säljoption) på index? Ett enkelt köp på optionsbörsen som tar ngn minut (inklusive eftertanke) att genomföra. Många investerare har vid var tid en försäkring i form av puts (eller terminer) i portföljen och tar således dessa börsras med större ro. Alternativt, om man hamnat mitt i raset helt utan försäkring och nu känner sig rådvill om hur det ska utvecklas framöver, köp då en put idag istället på en nivå nära dagens. Bättre än ingenting och precis lika enkelt. Då är nedsidan för portföljen iaf från och med nu stoppad här. Alltså:

Med ett enkelt köp av en OMXS30-put (säljoption) har du rätten att sälja index vid dagens eller valfri nivå och därmed få en försäkring av din portfölj under ex. ett par månader framåt. Eller under den tid du vill. Portföljen behöver du inte röra, den lever sitt liv precis som vanligt. Din put kommer kompensera förlusten vid en nedgång.

Exempel:
OMXS30 står i 1500.
En Put på Index med lösenpriset 1500 går till förfall i december. En portfölj är värd ca 300,000 kr. Vi köper 2 st. OMXS30 Puts med lösenpriset 1500 vilket ger ett underliggande värde om just ca 300,000 kr. Då har vi en balanserad och försäkrad portfölj.   

Om det vill sig illa och raset fortsätter närmaste veckorna så är din portfölj alltså försäkrad vid 1500-nivån och fortsatta förluster under detta uteblir för din portfölj. Puten kommer bli alltmer värd ju längre ner börsen går och din portföljs totala värde kvarstår alternativt ökar ngt (p.g.a. högre volatilitet).

Om börsen motsatt skulle vända upp igen kommer premien du betalat för din put gå förlorad men snabbt hämtas in i uppgången och du är snart åter fullt exponerad som tidigare mot uppsidan och kan därmed börja betrakta återhämtningen.

Ligger det stilla och hovrar på samma nivåer kommer din put sakta tappa sitt värde, men du är då trots allt ändå (under optionens löptid) försäkrad mot ytterligare ett nedställ – vilket under osäkra marknadslägen då är mer sannolikt än att det går upp igen.

Med fördel kan du dessutom i detta läge agera med ytterligare grundläggande optionsstrategier för att ex. reparera förluster, ta hem vinster som fortfarande är goda, göra en s.k. covered call, strangles etc. Möjligheterna är många.

Du kan dessutom med olika riskmått i marknaden få långt bättre koll på börsläget än vad som är standard. Läs mer i dessa artiklar:

Volatilitetsrapport och marknadsanalys och Börsens spåkula

Med goda kunskaper är mycket vunnet. Det fina med just dessa grundkunskaper är att de är mycket enkla att ta till sig. För alla. Kunskaper som dessa borde alla aktörer i aktiemarknaden ha i allmänhet och banker och ekonomijournalister som vill hjälpa till i synnerhet.

Man ska i dagens marknad inte behöva sitta stillasittande och tvingas se på när aktieportföljen havererar. Det finns alternativ och möjligheter i mängder.

Det är sådana vi på engelska kallar för ”options”.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Optioner - Grunder Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se