fbpx
lördag 2 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Lägre risk men högre oro på börsen

Börsen är fortsatt stark i en sidledes rörelse. Den tekniska nivån 850 är passerad men inte etablerad på uppsidan, ett fortsatt ställningstagande i aktiemarknaden är i fokus . Investerare söker fortsatt mer riktade triggers för aktiemarknaden som präglas av en låg risk men allt högre oro i leden för en rekyl nedåt.

Risken i aktiemarknaden sett till VIX-index är den lägsta sedan 19 feb 2020. 2 dagar efter denna notering drabbades börsen av corona-raset som då förde VIX upp mot 80-nivån och all time high. Vi ser inga sådana triggers nu (tack och lov) men en mindre trigger kan få fart på börsen från låga nivåer i en starkt stigande volatilitet. Tipset är att utnyttja den låga volatiliteten till investering av en portfölj-hedge.

Skew index har skjutit i höjden unför sommaren och har handlats runt 150-160-nivån. Det indikerar en stark förberedelse hos investerar-kollektivet inför en ev. korrigering nedåt i marknaden. En viss ”volatilitet” i skew index indikerar vidare en extra hög oro.

VVIX/VIX har brutit igenom 6-nivån och trendar fortsatt uppåt. En fortsatt ökande riskpremie på VIX-optioner samtidigt som VIX är rekordlågt indikerar en spekulation i högre volatilitet i närtid. Ett ”safe bet” kanske men också en klar indikation på vad investerarna förväntar sig och kommer agera på.

Veckans nivåer för de svenska indexaktierna.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se