fbpx
fredag 8 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Optionspodden #82 – Så vässas förutsättningarna för din optionshandel

När vi investerar på börsen har vi förhoppningsvis en genomtänkt plan och en god förberedelse med i beräkningarna. Men det finns ändå några vanligt förekommande misstag som enkelt kan dyka upp men som lika enkelt kan undvikas. Och vilka dessa är går vi igenom idag så att du kan slippa dom. Samtidigt har vi tagit oss ett snack med Micke Siewertz, produktutvecklare från Nasdaq, som ger oss en inblick i det ständiga arbete som sker på börsen för att skapa bättre förutsättningar till en bra optionshandel. Micke bjuder även på ett par praktiska tips på vägen som du troligen inte vill missa.

Länkar & tips:

TA MIG TILL DEN KOSTNADSFRIA KURSPORTALEN OM OTIONER

TA MIG TILL VOLATILITETSRAPPORTEN

Du hittar alla övriga avsnitt av Optionspodden på www.optionspodden.se

Länkar:

Optionspodden på Instagram

Calle Björkegren på X (Twitter)

Nasdaq Derivatives Academy

Dela

Börsen mot minus på året

Aktiemarknaden fortsätter sin svaga utveckling och är snart på minuskontot sedan årsskiftet. Allt fler investerare börjar titta på strategier som skyddar portföljen eller skapar en alternativ avkastning i en stillastående eller nedåtgående marknad.

Riskbilden har ökat rejält i takt med den långsamt nedåtgående trenden på börsen. Ett VIX-index kring 18,5 är ännu inga alarmerande nivåer, men en god indikation på att investerarna höjer blickarna mot en potentiellt mer turbulent börs i närtid.

Vi en nedgång på börsen blir den s.k. nedsidan den nya aktuella spot-nivån, där det handlas just nu. Investerarna har inte i samma takt värderat upp den nya nedsidan men betalar ändå fortsatt dyrt i relativa termer för portföljhedgen.

När VIX index stiger samtidigt som VVIX index kan det tolkas som att investerarna är synkade i sin mer volatila marknadstro framöver. Det ger en sjunkande ratio VVIX/VIX som visar att den mest närliggande och bekräftade nedgången är avklarad.

Summarum: Aktiemarknaden går mot minus på året och investerare letar efter alternativ till aktiehandeln. Riskbilden är dock ännu på godtagbara nivåer givet börsläget, men oron och beredskapen kvarstår hos investerarkollektivet.

Nedan edge-listan för OMXS30.

Dela

Optionshandeln i Stockholm 1990

Hur såg optionshandeln ut i Sverige 1990? I videoklippet kan du se hur det gick till förr i tiden, långt före den elektroniska handelns genombrott. Hur gjorde man då? Man skrev helt enkelt upp orderdjupet på en whiteboard. En klar nostalgitripp i denna demofilm om optionshandeln i Stockholm nära begynnelsen.

Det har hänt en del sedan dess…

Dela

Optionspodden #81 – Den viktiga lösenveckan på börsen

Den tredje fredagen varje månad går en stor mängd optionskontrakt till förfall och upphör därefter att existera. Det kan ge stora avtryck i aktiemarknaden, speciellt när större positioner ska stängas eller ersättas med nya kontrakt in i nästa månad. Och hur ska vi då tänka under den här speciella veckan, och hur ska vi hantera våra egna optionskontrakt när de går mot sin förfallodag? Idag går vi igenom hur du ska tänka under den här viktiga lösenveckan på börsen och vilka parametrar som är viktiga att ta hänsyn till i god tid.

Länkar & tips:

TA MIG TILL DEN KOSTNADSFRIA KURSPORTALEN OM OTIONER

TA MIG TILL VOLATILITETSRAPPORTEN

Tips på ytterligare inspiration som nämns i avsnittet:

Avsnitt 55 – Samtal med Market Maker Lovisa Jangenstål

Avsnitt 35 – Samtal med Market Maker Marcus christiansson

Avsnitt 10 – Nyckeltalen och deltaneutral position

Du hittar alla avsnitt på www.optionspodden.se

Länkar:

Optionspodden på Instagram

Calle Björkegren på X (Twitter)

Nasdaq Derivatives Academy

Dela

Trend nedåt på lugn börs

Aktiemarknaden fortsätter sin något svaga trend under låg volatilitet. Börsen är ner ca 10% sedan årshögsta-noteringen i början av februari och ner 23% sedan toppnoteringen i början av förra året. Däremot har börsen stigit drygt 15% sedan september förra året men därefter haft svårt att bryta ny mark på uppsidan. Detta i huvudsak pga. inflation, krig och en ovanligt orolig omvärld.

Nästan +/-0 på året och en oro som snarare pekar på att trenden nedåt tar fart än motsatsen. En kortgamma position eller putspread på nedsidan med en längre löptid känns som vettiga positioner.

Den avvaktande marknaden sätter sina spår även i volatilitetstermer, en mycket låg riskpremie och ett VIX index under 15 indikerar en marknad som inte förväntar sig några större rörelser den närmaste investeringsperioden.

Viljan att betala en del extra för skydd på nedsidan kvarstår. Investerar-kollektivet håller sig i beredskap för en negativ trigger som får den lugna marknaden att välja riktning nedåt. Blir det så kan det gå fort i en orolig aktiemarknad.

En stigande volatilitet på optionskontrakt för VIX-index gör att ration VVIX/VIX stiger mot nivåer som gör nedsidan mer intressant att förbereda sig för. En nivå i ration närmare 7 har historiskt varit en god indikation för en svagare aktiemarknad den närmaste investeringsperioden.

Nedan edge-listan för OMXS30.

CASE:

ERICB: Sidledes rörelse 53-58; avg target 64,14 (+13%). Edge +20%. Överväg: Såld vagga mot innehav.

Dela

Webbinarium Video: Hösten på Börsen

I detta inspelade webbinarium går vi i korthet igenom förutsättningarna inför hösten på börsen och vilka möjligheter vi bör ta med i beräkningarna när vi sätter vår investeringsplan fram till årsskiftet.

De många möjligheterna du faktiskt har

Det är inte helt självklart för investerare på börsen att ta med i beräkningarna de extra möjligheter vi faktiskt kan utnyttja i aktiemarknaden. Vi går igenom ett antal olika moment som vi kan överväga att ta med i vår investeringsfilosofi.

Hur mår börsen och hur kan vi kolla det?

Vi går igenom hur du gör för att ta tempen på börsen och även hur läget på börsen är just nu med hjälp av volatilitetsfaktorn. Där kan vi i enkla steg utläsa vad investerarna tänker om risken i aktiemarknaden den närmaste tiden. Och hur oroliga dom är.

Vikten av en god tradingplan

En av de viktigaste momenten för en framgångsrik handel på börsen är en genomtänkt målsättning och en noggrann planering för hur du ska gå tillväga. Vi staplar upp de viktigaste delarna i en bra investeringsplan som vi kan använda oss av.

LÄNKAR:

Till den kostnadsfria kursportalen Optionshandel på Börsen – Klicka här

Till Optionspoddens samtliga avsnitt – Klicka här

Lästips: Volatiliteten visar oss vägen – Klicka här

Dela

Optionspodden #80 – Så bygger du en strategi för en orolig börs

Länkar & tips:

TA MIG TILL DEN KOSTNADSFRIA KURSPORTALEN OM OTIONER

TA MIG TILL VOLATILITETSRAPPORTEN

Tips på ytterligare inspiration som nämns i avsnittet:

Avsnitt 26 – Backspreads för en orolig marknad

Avsnitt 3 – Covered Calls och Protective Puts

Du hittar alla avsnitt på www.optionspodden.se

Länkar:

Optionspodden på Instagram

Calle Björkegren på X (Twitter)

Nasdaq Derivatives Academy

Dela

Oroligt lugn präglar börsen

Aktiemarknaden står och väger utan riktigt vägledning eller momentum inför den närmaste investeringsperioden. Den senaste tidens nedgång har bromsats med viss återhämtning men investerare söker ännu efter triggers för kommande positionering. Oron i leden kvarstår för en volatil utveckling famöver.

Risken i marknaden i termer av optionspremium kvarstår på mycket låga nivåer. Den något stigande riskbilden från de senaste veckorna har åter handlats ner till lägre nivåer. Ett VIX-index under 15 är en mycket låg riskbild för den direkta närtiden där optionspremium för indexoptioner, även i Europa, är attraktiv till strategier för exempelvis portföljskydd.

Utvecklingen på Skew index har varit ovanligt volatil sedan den sena våren och sommaren. De mycket höga nivåerna dämpades och sjönk till följd av den nedgång vi såg i marknaden mot slutet av sommaren, men de senaste dagarna har Skew index handlats upp igen över 140. Därmed konstaterar vi att det ännu är oroliga investerare som är villiga att betala en hög riskpremie för nedsidesskydd.

En lägre volatilitet på VIX-index i kombination med en ngt återhämtande marknad och lägre VIX i sig självt skapar ett viss lugn i leden. En ratio VVIX/VIX som fallit ngt men ännu runt 5,5-6,0 är ännu på hyfsat höga nivåer.

TEL2 B (kortsiktig köpsignal enligt TA hos DI) Låg vol. Köp Call/Callspread.

Dela

Optionspodden del 79 – Är du redo för hösten på börsen?

Efter rivstarten på börsen i början av året med en uppgång på drygt 9 procent de första två veckorna har vi sett en betydligt lugnare utveckling och befinner oss nu på något lägre nivåer. Med en höst i antågande och flera utmaningar i den finansiella världen är det läge att se över sin portfölj – och de möjligheter vi faktiskt har. Vi har listat 9 möjligheter du kanske inte visste att du har på börsen, vilket kan ge dig den perfekta nystarten inför en osäker höst. Kunskaper som kan vara guld värda.

Länkar & tips:

TA MIG TILL DEN KOSTNADSFRIA KURSPORTALEN OM OTIONER

TA MIG TILL VOLATILITETSRAPPORTEN

Tips på ytterligare inspiration som nämns i avsnittet:

Avsnitt 62 – De psykologiska fällorna på börsen med Anders Stenkrona

Avsnitt 51 – Så beräknar du den dagliga risknivån på börsen

Du hittar alla avsnitt på www.optionspodden.se

Länkar:

Optionspodden på Instagram

Calle Björkegren på X (Twitter)

Nasdaq Derivatives Academy

Dela

Nervositeten ökar på börsen

Aktiemarknaden har under sommaren fortsatt en närmast sidledes rörelse om än vid något lägre nivåer sedan midsommar. De senaste handelsdagarna har börsen tappat ytterligare mark med ett mer tydligt momentum på nedisdan. 800-nivån kan ses som en viktig nivå på OMXSPI.

Risken i marknaden enligt VIX index som styrs av S&P 500 har ökat betydligt de senaste veckorna från låga nivåer. Detta är helt i enlighet med en mer rörlig marknad på nedsidan där den procentuella ökningen i risktermer är stor medan ett VIX index runt 17 dock ännu kan anses vara låga nivåer.

Nivån på Skew index indikerade under sommarens första månader en dyr nedsidespremium och därmed en allt starkare oro bland investerare för en korrigering nedåt. Den senaste veckan har Skew index fallit en aning men är ännu under hyfsat höga nivåer. Oron kvarstår och förberedelsen för ytterligare större rörelser på börsen till högre volatilitet är stor.

En stigande volatilitet på VIX-optioner (VVIX) där VIX index inte riktigt hänger med visar på en kollektiv marknadstro på en ökad turbulens på såväl VIX index som på börsen. Ration mellan de båda beräkningarna har fallit ngt men är ännu runt 6-nivån. Investerarna positionerar sig för en högre volatilitet och därmed ytterligare turbulens, med en potentiell nedgång på börsen framöver.

Volatilitetsrapport svenska aktier OMXS30

Dela

Gör dig redo för hösten på börsen

Hösten befinner sig runt hörnet och många utmaningar väntar på börsen. Här följer en del goda tips som kan hjälpa dig på vägen i dina investeringar.

Efter rivstarten på börsen i början av året med en uppgång på 9,3 procent de första två veckorna har vi sett en betydligt lugnare utveckling. En nedgång i mars raderade nästintill hela den starka inledningen av året men en återhämtning tog snabbt tillbaka börsen till de tidigare nivåerna. Därefter har det varit ett ställningstagande för investerarna med svårt att hitta triggers för den fortsatta utvecklingen.

Oron bland investerare på börsen är konstant hög där ledordet är att vara förberedd på negativa signaler som kan komma under hösten.

Volatiliteten och risken på börsen har under sommaren handlats till riktigt låga nivåer. Samtidigt har Skew index som visar på viljan att betala för nedsidesskydd på börsen, eller oron bland investerare om man så vill, varit klart högre än tidigare. I augusti har risknivåerna ökat en aning.

Ska börsen fortsätta upp eller ska börsen falla kraftigt igen? Som bekant öppnas helt nya möjligheter till dina investeringar med hjälp av optioner och terminer, speciellt i tider när osäkerheten är extra hög.

Vi är med dig under hela hösten och ger dig de verktyg och utbildningar du behöver för att ta din handel till en ny nivå med helt nya möjligheter till en ökad avkastning.

Med den helt kostnadsfria kursportalen [OPB] Optionshandel på Börsen hittar du all information du behöver för att komma i gång med, eller vässa dina kunskaper om handeln med optioner. Det är kunskaper som ger dig de extra verktygen som är guld värda för dina investeringar på börsen.

Är du redan anmäld till portalen? I annat fall är det ett gyllene läge att göra det nu med en gång, det kostar ingenting och är helt utan förpliktelser. Bara goda kunskaper som alla borde ha.

ANMÄLAN TILL KURSPORTALEN

Här följer en del goda tips till dig som vill lära dig ännu mer direkt:

Har du lyssnat till Optionspodden? Där pratar vi om läget på börsen, strategier med optioner och intervjuar intressanta profiler på aktiemarknaden. Med mera. Perfekt att lyssna till på väg till jobbet eller på joggingrundan.

TILL OPTIONSPODDEN

Diskutera handeln med optioner med likasinnade. Anmäl dig till vår officiella Facebookgrupp för goda diskussioner och en del tips och liknande om optionshandeln.

TILL FACEBOOKGRUPPEN

För dig som är intresserad av vad som händer på Nasdaq och projektet Derivatives Academy kan surfa in och kolla på vår hemsida, där finns ännu mer information om kurser för bl.a. professionella aktörer.

TILL NASDAQ DERIVATIVES ACADEMY

En garanterat förlustfri investering är förstås att lära sig allt man kan om optionshandeln och därmed de många möjligheter vi faktiskt har på börsen.

Har du dessutom tydliga målsättningar och en god plan för dina investeringar kommer du sätta dig i förarsätet på börsen och vara fullt redo i höst oavsett börsutveckling.

Och då ökar förstås chansen flera gånger om för att din avkastning på börsen också ökar.

Så sätt av tid redan nu i din kalender för att vässa dina kunskaper och uppdatera dina målsättningar. Då är du i gång och kan bli perfekt förberedd för hösten på börsen.

Dela

Webbinarium video – Sommarstrategier på börsen

Se över dina strategier på börsen innan ledigheten och hängmattan tar över i sommar.

Börsen tar ju som bekant ingen semester och på börshimlen finns det som alltid såväl möjligheter som orosmoln att bevaka och ta höjd för. Därför kan du nu se detta inspelade sommar-webbinarium där vi går igenom hur du med enkla optionsstrategier kan uppnå stora mervärden i din handel på börsen och få njuta lite extra av den där hängmattan i sommar.

För en fullständig och helt kostnadsfri introduktionsutbildning till optionshandeln, klicka här nedan:

Videoinspelingen av webbinariet den 5 juli:

Dela

Optionspodden del 78 – Strategier på börsen inför semestern

För att lyckas med sin handel på börsen finns några grundläggande regler att följa: Ha en god målsättning med din handel, skapa en ordnad tradingplan och se till att kunskaperna om optionshandel finns på plats.

Men emellanåt behöver vi ju även ta ledigt för att återhämta oss från en hektisk vardag, det gäller ju då även en viss ledighet från börsen. Så hur kan vi göra för att justera vår plan till ett mer tillåtande semesterlugn, utan att förlora något i resultat? Här kommer återigen optionshandeln till vår undsättning, där vi med hyfsat enkla strategier kan få vår semester att bli så bra och lugn som vi önskar. Hur man gör? Det berättar vi mer om i det här avsnittet av Optionspodden.

Dela

Lägre risk men högre oro på börsen

Börsen är fortsatt stark i en sidledes rörelse. Den tekniska nivån 850 är passerad men inte etablerad på uppsidan, ett fortsatt ställningstagande i aktiemarknaden är i fokus . Investerare söker fortsatt mer riktade triggers för aktiemarknaden som präglas av en låg risk men allt högre oro i leden för en rekyl nedåt.

Risken i aktiemarknaden sett till VIX-index är den lägsta sedan 19 feb 2020. 2 dagar efter denna notering drabbades börsen av corona-raset som då förde VIX upp mot 80-nivån och all time high. Vi ser inga sådana triggers nu (tack och lov) men en mindre trigger kan få fart på börsen från låga nivåer i en starkt stigande volatilitet. Tipset är att utnyttja den låga volatiliteten till investering av en portfölj-hedge.

Skew index har skjutit i höjden unför sommaren och har handlats runt 150-160-nivån. Det indikerar en stark förberedelse hos investerar-kollektivet inför en ev. korrigering nedåt i marknaden. En viss ”volatilitet” i skew index indikerar vidare en extra hög oro.

VVIX/VIX har brutit igenom 6-nivån och trendar fortsatt uppåt. En fortsatt ökande riskpremie på VIX-optioner samtidigt som VIX är rekordlågt indikerar en spekulation i högre volatilitet i närtid. Ett ”safe bet” kanske men också en klar indikation på vad investerarna förväntar sig och kommer agera på.

Veckans nivåer för de svenska indexaktierna.

Dela

Quiz – Testa dina optionskunskaper

Hur mycket kan du om optioner?
Testa dina kunskaper genom Nasdaqs optionsquiz! Quizet består av 10 frågor och varje fråga går på tid. Du får mer poäng ju snabbare du svarar, och du kan göra testet flera gånger!

De 10 deltagarna med flest poäng vinner en T-shirt från Nasdaq.

Lycka till!

Dela

Ökad oro inför sommaren på börsen

De tekniska nivåerna på olika index världen över har hamnat i fokus, bland dessa nivån 850 på vårt eget breda OMXSPI-index. En avvaktande marknad som behöver en trigger att förhålla sig till för att ta en ny klar riktning. Tydligt är dock att en underliggande styrka finns i aktiemarknaden där viljan att investera i aktier är fortsatt god trots inflations-bekymmer och världspolitiska oroligheter.

VIX index har pendlat en del de senaste veckorna men alltjämt hållit sig under 20-nivån. Det är en klart låg risk under rådande förhållanden som får investerare över hela linjen att bibehålla sin goda vilja till att investera vidare i aktier. Dock börjar allt fler se en del orosmoln på börshimlen och väljer att avvakta, vilket också avspeglas på börsens ganska neutrala och oförändrade nivåer.

Viljan att betala upp för skydd på nedsidan har ökat dramatiskt. Skew index över 145-nivån är den högsta notering vi sett på 14 månader ger bilden av en starkt ökad oro för en korrigering på nedsidan. Senast vi såg dessa nivåer började aktiemarknaden, efter en tids uppgång, halta en aning och trenda nedåt. Det ger inga sanningar för framtiden av idag men ökar sannolikheten för en mer turbulent sommarbörs om inte annat.

Med en ökad prisbild på premie i VIX-optioner, i kombination med en alltjämt låg riskbild på börsen, ser vi ration VVIX/VIX fortsätta sin stigande trend. Om marknaden börjar skifta momentum till nedsidan är det här vi kommer få de första indikationerna. Just nu en stabil nivå strax under 6, men vid stigande nivåer bör vi på allvar se över vår hedge i portflöjen.

Våra svenska papper visar på blandad utveckling, där SBB fått mest uppmärksamhet den senaste tiden. Värt att nämna är att volatilitets-nivåerna i ett sådant papper som SBB, med kniven på strupen och en nedgång över 90% sedan årsskiftet, inte längre kan ge goda indikationer på riskbilden. Detta i naturlig ordning då hela bolaget som helhet är i gungning och risken är på en helt annan nivå än den ”normala”.

OMXS30 handlas till osedvanligt låga nivåer; skydd på nedsidan i form at puts tenderar att vara väldigt prisvärda i nuläget – givet en något vikande marknad i närtid.

Dela

Optionspodden Del 75 – Utnyttja börsens rörelser med optioner

Börsen är i ständig rörelse och skapar ofta osäkerhet hos investerare. Ibland går det upp och ibland går det ner. Ibland rör det sig mycket och ibland mindre. Och ibland går det fort och emellanåt långsammare. Hur ska vi tänka för att klara av alla dessa rörelser och samtidigt till och med utnyttja volatiliteten på börsen till vår egen fördel? I det här avsnittet ger vi dig checklistan du inte vill vara utan, oavsett hur och när du investerar på börsen.

Dela

Ökat intresse för handel med optioner

När börsen blir mer turbulent och osäker ökar även behovet av att kunna skydda våra aktieportföljer, samtidigt som vi kan skapa helt nya möjligheter att faktiskt tjäna på en orolig aktiemarknad. Vi kan även lära oss hur vi med hjälp av optioner och nyckeltalet volatilitet kan läsa av hur börsen mår just nu och därmed skapa säkrare beslut inför våra aktieaffärer. Lyssna till en god diskussion hos Avanza Bank om optioner, olika möjligheter i aktiemarknaden och hur börsen mår just nu. Med Magnus Lilja, chef Private Banking.

Dela

Stark börs med avvaktande risknivå

Aktiemarknaden har gått starkt under inledningen av 2023. Många är analytikerna som menar att det är en alltför aggressiv start på året medan andra pekar på positiva rapporter och flera anledningar till att tro på en fortsatt uppgång. I risktermer ser vi VIX index som ligger vid 20-nivån vilket är en ”normal” nivå där investerare är helt komfortabla med att ta risk i aktier.

Skew index ligger precis som VIX vid en normalnivå runt 120 där premien för skydd på nedsidan är prissatt på helt acceptabla nivåer. Skew index har dock varit volatilt runt denna nivå och har de senaste handelsdagarna stigit markant från lågs till normala nivåer. En viss tendens till ökad oro kan märkas utan något som helst alarmerande tecken i nuläget.

Volatiliteten på VIX index är alltjämt låg, samtidigt som VIX befinner sig på normala nivåer runt 20. Vi ser dock en livlig rörelse i ration VVIX/VIX där högre nivåer indikerar en marknad som är överköpt eller handlas till en alltför attraktiv risknivå just nu. Även här kan vi avläsa en marknad i en något högre beredskap utan att för den delen just nu se någon överhängande oro för en kommande större turbulens.

Volatilitetsrapport svenska aktier.

Dela

Optionspodden Del 69 – Nytt börsår – har du rätt position?

Behovet av fler alternativ till vår handel på börsen är större än någonsin. Hur kan vi göra för att försäkra oss om att vi inte förlorar om börsen går ner, men samtidigt positionera oss för att tjäna pengar om börsen går upp – och dessutom kunna slå börsen även om den står still? Då behöver vi kunskaper om handeln med optioner som ger oss de där extra alternativen vi behöver. Idag går vi igenom hur du kan tänka när du positionerar dig för att skapa en säkrare och bättre strategi på börsen.

Dela

Sjunkande riskbild på börsen

Börsens återhämtning har stannat av något med en osäkerhetsfaktor som tagit extra fart kring bland annat inflationen och räntepolitiken. Dock ser vi inga större tecken på högre risknivåer i marknaden vilket tyder på ett underliggande lugn och få aktörer som räknar med en större nedgångsfas i närtid. VIX runt 20 indikerar en god vilja att ta risk i aktier, vi konstaterar samtidigt att VIX trendat ner mot acceptabla risknivåer trots viss turbulens den senaste tiden.

Skew index runt 120-nivån är precis som VIX runt 20 en normalnivå som anses vara rimlig vid var tid i ett stabilt marknadsläge för börsen. Marknaden har helt enkelt efter årets nedgångar inte haft någon anledning att oroa sig för ytterligare kraftiga sättningar på börsen, vi har därmed haft en stabil prisbild för nedsidesskydd sedan slutet på våren. Under Q4 har vi sett lite orosmoln som fått riskpremien att öka men bara tillfälligt. I nuläget ser vi mycket attraktiva priser för nedsidesskydd, dvs. inget stort eller ökande intresse för något sådant just nu.

Volatiliteten på VIX index visar på fortsatt låga nivåer om än marginellt stigande. Det indikerar ett lugn även på den fronten där ration VVIX/VIX inte i närtid ger någon anledning till oro för större rörelser för riskbilden på börsen.

Riskbilden för de svenska aktierna i OMXS30 faller över hela linjen med en sjunkande volatilitet inför julhelgerna.

Dela

Optionspodden Del 68 – Inför börsåret 2023

År 2022 är på väg mot sitt slut och har beskrivits som det tuffaste året i ekonomiska termer på hundra år. Nedgång på börsen, krig i Europa, skenande drivmedelspriser och matpriser med en stegrande inflation och stigande räntekurva. Men – vi tar nya tag. Nästa år befinner sig runt hörnet och bjuder på många möjligheter, trots allt. Idag berättar vi om utsikterna för 2023 och de förberedelser vi kan göra och förstås vilka optionsstrategier av olika slag som kan övervägas för ökade chanserna till ett bra resultat.

Dela

Fortsatt återhämtning på börsen

Aktiemarknaden fortsätter att klättra i en återhämtningsfas där risknivån i naturliga mått även fortsätter att falla tillbaka. Dock är VIX index fortsatt i en något högre risknivå med ett investerarkollektiv som inte släpper taget om de huvudfrågor som präglat marknaden under året. Inflation och räntor samt det världspolitiska läget går inte att bortse från, även om oron i leden har minskat betydligt.

Skew index är på den lägsta nivån sedan svallvågorna av finanskrisen 2008 vilket indikerar en historiskt billig försäkringspremie för nedsidan i marknaden. Vissa bedömningar gör gällande att nedgångsfasen vi sett är tillräcklig ur ett riskperspektiv där en större trigger behövs för ytterligare nedsida.

Som en bekräftelse på lugnet i marknaden ser vi att även volatiliteten på VIX index (VVIX) är fortsatt mycket låg ur ett historiskt perspektiv samtidigt som VIX i sig själv tenderar att falla mot normalnivåer. Ration VIX/VVIX är ett viktigt mått att hålla ögonen på då en studs uppåt kan indikera att lugnet övergår till en mer förberedande fas för högre rörelser på börsen.

Fallande volatilitet över hela linjen med vissa undantag i de underliggande bolagen i OMXS30.

Dela

Nyckeln till en hälsosam ekonomi

En stor del av dina investeringar på börsen beror på hur du tänker inför varje affär. Att förstå samspelet mellan pengar och psykologin bakom besluten är en tveklöst ovärderlig kunskap.

Fil.Dr Anders Stenkrona är expert inom beteendeekonomi och författare till boken ”Nyckeln till en hälsosam ekonomi”. Anders vet det mesta om det psykologiska spelet hos investerare på börsen och var även gäst i Optionspodden avsnitt 62 där han delar med sig av mängder av goda insikter, tips och råd.

Boken förklarar med enkla ord varför och hur du kommer igång med att investera. Den
avslöjar våra vanligaste investeringsmisstag och emotionella spärrar som hindrar oss från att
börja spara.

Boken visar även några väl beprövade strategier hur du investerar och var du hittar
pengarna att investera i din framtid.

Boken framhäver även de viktigaste fynden från akademisk forskning om hur pengar kan spenderas
för att göra oss lyckliga, men det är inte på det sätt vi kanske tror.

LÄS MER OCH BESTÄLL BOKEN HÄR

Dela

Optionspodden Del 62 – De psykologiska fällorna på börsen

Det är fortsatt skakigt i aktiemarknaden och många oroar sig när investeringarna minskar i värde. Men hur tänker vi när vi handlar på börsen i oroliga tider? När det kommer till börspsykologi finns det många nyttiga kunskaper att ta till sig, kunskaper som är minst lika viktiga som den fundamentala analysen vi gör. Om inte viktigare. Vi bjöd in Anders Stenkrona från Nordea, sparexpert och proffs i ämnet börspsykologi som reder ut det vi behöver veta. Han delar med sig av en rad goda tips som gör att vi kan bli bättre förberedda på en fortsatt orolig aktiemarknad. Ett inspirerande samtal som ingen investerare på börsen bör missa.

Med Tomas Bernholm från Nasdaq

https://on.soundcloud.com/xvFFS
Dela

Sur börs med rimlig risknivå

Energikris, inflation och politisk oro i världen är inga nyheter i finansmarknaden. Men på senare tid har ljusglimtar uteblivit och börsen får bekänna färg. Den senaste investeringsperioden har vi sett utförsäljningar och samtidigt farhågor om en fortsatt nedgång i korten. I risktermer och VIX index ser vi dock inga stora eller panikartade nivåer, närmare nivåer där aktier gärna byts ut mot ex. räntepapper som åter börjar bli attraktivt. Säkerhet före risk helt enkelt. Risken har som VIX index nedan visar varit högre flera gånger under året, dock under något annorlunda omständigheter. Just nu eftersöks nya triggers för fortsatt vägledning vilket i sig kan skapa en högre riskbild.

Skew index ligger på normalnivåer runt 120, allt annat lika. Vid en bekräftad nedgång där vi befinner oss just nu ser marknaden av naturliga skäl en mindre sannolikhet för ytterligare kraftig nedsida. Det skapar en avvaktande stämning och mindre vilja till att betala för en nedsida vi kanske inte får se. Värt att tänka på är att den tidigare nedsidan, som nu är nivån där vi befinner oss, också handlades till en relativt billig premie.

Premien för optioner på VIX index har stigit rejält i volatilitetstermer. Detta sker i paritet med att VIX index i sig självt stiger vilket ger en låg ratio nedan. Detta indikerar en avvaktande och mindre orolig stämning då marknaden som helhet ofta lugnar sig något efter en nedgångsfas och sannolikheten för ytterligare kraftig nedgång minskar. Stiger oron i leden för större nedgångar kommer premien i optioner på VIX stiga och denna ratio nedan öka i värde. Bra att hålla ett öga på.

Risken ökar generellt i våra svenska papper i linje med den senaste tidens nedgångsfas. Högre volatilitet skapar generellt bra lägen för volatilitetsstrategier. Såld put för den som tror på en återhämtning, covered call för den neutrale och ex. en köpt putspread för den som är mer pessimistisk.

Dela

Optionspodden Del 61 – Räntans betydelse för dina investeringar

I jakten på avkastning till våra portföljer i en allt svårare marknad gäller det att ha koll på helheten. Vi investerar i aktier, räknar på vår risk och kompletterar med optioner. Det ger oss riktigt bra grundförutsättningar. Men i en god investeringsplan gäller det förstås att ha koll på alla delar. Det gäller inte minst räntemarknaden som påverkar oss mer än vi kanske tror, på såväl börsen som privat. Vi fångade in Håkan Borgedahl, räntechef på Nasdaq, och frågade honom om vad som faktiskt påverkar oss över lag och hur vi ska tänka. Och hur högt kan bolåneräntan egentligen stiga? Det får vi veta mer om i detta avsnitt.

Dela

En avvaktande men orolig börs

Aktiemarknaden har efter en viss nedgångsfas rekylerat tillbaka och vaggats in i en klassisk varannandags-marknad. Stark fokus på inflation och centralbankernas höjningar präglar riskviljan hos investerare, samtidigt som andra faktorer som kriget i Ukraina, energikrisen och kommande val i USA påverkar i sin tur. VIX index har studsat upp från den låga 20-nivån till ca 26 vilket fortfarande är en godtaglig risknivå för investerare, givet omständigheterna just nu.

Skew index vid 120 indikerar i sin tur att investerare inte känner sig pressade att betala upp för skydd på nedsidan i marknaden inför kommande investeringsperiod. En nivå kring 120 är helt normalt betalt för put’s på nedsidan, allt annat lika. Detta indikerar att oron i leden är under kontroll som det verkar för närvarande, men det som aldrig kan räknas in i en graf är de helt nya triggers som kan dyka upp i ekonomiska eller politiska termer när som helst. I just dessa tider är sannolikheten hög för att detaljer som rör omvärlden kan få investerare att reagera snabbt.

En låg ratio VVIX/VIX visar att den nedgång vi redan sett är vad marknaden accepterar som den justering som marknadsläget just nu kräver. När börsen å andra sidan kommer ticka uppåt igen, och kanske så småningom nå nya höjder, ökar förstås sannolikheten för vinsthemtagningar eller säkrade nivåer på index. Då stiger detta index vilket är en god indikation för rekyler, men just nu visar den låga nivån att oron i leden för en ny nedgångsfas är relativt låg.

I våra svenska storbolag är det fortsatt hög rörelse, där SINCH och SBB är högvolatila i särklass. I motsatt ände har vi ex. SWMA och TELIA som inte rör sig nämnvärt.

Dela

Fiska efter bättre priser på börsen

För att handla aktier på börsen måste köpare och säljare komma överens om ett pris som aktien ska säljas till respektive köpas för. Det skapar aktiekursen.

Om du ska köpa aktier behöver det med andra ord alltid finnas någon som vill sälja samma aktier till ett överenskommet pris, detta sker inte automatiskt som vid till exempel fondköp. 

Även när du ska köpa eller sälja optioner på börsen behöver köpare och säljare komma överens om priset. Med en viss skillnad. Där finns så kallade market makers som ser till att det alltid finns priser, i både köp- och säljkurser. Däremot handlar du alltid med Nasdaq (Stockholmsbörsen) som motpart i optionsmarknaden.

I det så kallade orderdjupet nedan, där olika priser från köpare och säljare sorteras ser vi hela tiden till vilka priser vi kan köpa till (den bästa säljkursen) eller sälja till ( den bästa köpkursen).

Exempel på en köpoption i Ericsson B

Många tar dessa priser för givet och handlar på respektive sida. Men det är lite onödigt.

Det är här vi kommer till själva fiskandet.

I priset ovan ser vi spreaden 3.15 – 3.90. Vill vi köpa kontraktet kostar det alltså 3.90 kr och vill vi sälja/utfärda kontraktet får vi 3.15 kr betalt. Men det betyder inte att vi måste handla till de priserna. Vi har goda möjligheter att försöka få ett bättre pris – åt båda håll. Det är trots allt i en marknad vi handlar.

Ingenting hindrar oss från att lägga oss ”mitt i spreaden” om det är möjligt. Och oftast är det inga problem.

Prova att lägga ett pris mitt mellan köp- och säljkurs och se vad som händer. Ofta är datorerna programmerade att kvotera om så snart det kommer ett ”bättre” pris in i marknaden så att de fortfarande har ”bästa pris”. Det kan vi utnyttja och på så sätt nästan alltid kunna handla billigare eller sälja dyrare än till de priser vi ser på skärmen.

Exempel:

Låt säga att ”fair value” i detta kontrakt ovan är 3,50. Vi vill köpa kontraktet och lägger vi in ett egen köpkurs på 3.50 kr. Den nya spreaden är därmed 3.50 – 3.90. Kanske ingenting händer, vi får inget ”napp”. Vi lägger då in kursen 3.75 kr och kommer högst troligen få handla till det priset, dvs. 15 öre billigare än den utsatta säljkursen. Vi fick ”napp” då vi betalade mer än ”fair value”, det känner motpartens algoritmer av omedelbart.

På samma sätt kan vi förstås göra när vi vill sälja/utfärda ett kontrakt. Vi testar att lägga en egen säljkurs mitt i spreaden och provar närma oss köpkursen. Väldigt ofta får vi ett avslut till en klart bättre kurs och får alltså lite mer betalt.

Att fiska i orderdjupet innebär med andra ord att du lägger dig under eller över den kurs som optionskontraktet handlas till för tillfället. Du fiskar helt enkelt efter ett bättre pris med målet att betala ett lägre pris för det optionskontrakt du vill köpa – och sälja till ett högre pris än optionens nuvarande köpkurs. Att fiska efter bättre priser på detta sätt fungerar förstås utmärkt även i aktiehandeln. Risken med att fiska i orderdjupet är att du inte får avslut på din order.

Det kan tyckas att ören hit och dit inte spelar så stor roll, men gör så här vid var tid när du handlar så kan du snabbt räkna ut att en hel del tjänas in på detta.

Det är alltid bra att handla till rätt pris och inte ge bort för mycket i spreaden.

Dela

Optionspodden Del 60 – Skapa en stabil aktieportfölj i en orolig börs

Hösten väntar runt hörnet och det gör eventuellt även ännu mer oroliga tider på börsen. Åtminstone om man får tro investerarkollektivet som skruvar på sig alltmer pga. energikris och höga räntor. Hur bygger man en bra portfölj som står pall för sämre tider? Men som samtidigt levererar om de värsta scenarierna inträffar? Vi har tagit hjälp av ett proffs i ämnet, Sparekonomen Joakim Bornold, som idag gästar studion. Han ger oss tips om hur vi kan och kanske bör tänka i tider när vår avkastning på börsen är viktigare än någonsin. Och optioner är förstås med i beräkningarna.

Dela

Volatilitetsrapport – Börsen skakas om på nytt

Energikrisen i Europa skakar om börserna och den svenska marknaden är inget undantag. Även finanspolitiken i USA har påverkat starkt där FED gått ut hårt och pratat om fortsatta hårda åtgärder mot inflationen vilket innebär fortsatt aggressiv takt med höjda räntor. Med en omskakad aktiemarknad stiger förstås risken där vi ser ett VIX index som gjort markanta kliv uppåt i grafen. Ändå kan vi konstatera att en nivå kring 25-strecket inte är en väldigt hög risknivå givet de rörelser vi sett de senaste veckorna. Sannolikheten för en rekyl, allt annat lika, är därmed hög.

Oron i marknaden var hög innan de mer omfattande nedgångarna satte fart i mitten av augusti och optionskontrakt på nedsidan värderades upp. Därefter bekräftades nedgången och nedsidan blev nu den nya ATM-nivån. Investerarna följde inte upp med efterfrågan på nedsidesskydd och Skew Index föll tillbaka. Oron för en fortsatt nedgång är därmed mindre och sannolikheten för en paus i försäljningen av aktier är hög.

I vårt eget index OMXS30 ser vi en betydande förändring de senaste veckorna i edgen, som gått från positiv till negativ med nästan 12 punkter. Det indikerar att kommande investeringsperiod är värderas till mindre risk än den som varit och en lugnare marknad även här kan förväntas, allt annat lika. I övriga aktier är det spridda skurar där högvolatila aktier som ex. SBB och SINCH sticker ut medans SWMA ligger på rekordlåga nivåer.

ÖVRIGA

Dela

Optionspodden Del 59 – Så klarar du höstens utmaningar på börsen

Efter en viss återhämtning på börsen under sommaren är sparekonomer och analytiker delade i två läger. Ska det fortsätta upp eller har vi en ny nedgång på börsen framför oss? Det enda som är riktigt säkert är att vi behöver vara förberedda på alla olika scenarion på börsen. Samtidigt står vi inför sällan skådade utmaningar privatekonomiskt då priser skenar på flera olika områden. Så vikten av goda investeringar har sällan varit större – och i det här avsnittet går vi igenom hur du klarar börsens utmaningar på bästa sätt.

Dela

Optionspodden Del 58 – Säsongsavslutning: Optioner med Börschefen Fredrik Ekström

Sommaren är här och semestertider tar vid. Men börsen tar som bekant aldrig ledigt och med dyster utveckling hittills i år kan semestern för många bli den perfekta tiden för att se igenom sina investeringar och kanske även utöka sina kunskaper i hängmattan. Vi går igenom hela årets skörd av kunskaper från alla proffs som besökt oss – och avslutar på bästa sätt med ett inspirerande samtal med självaste börschefen.

Dela

Volatilitetsrapport – Återfunnen styrka i aktiemarknaden

Återhämtningen från botten den 9 maj fortsätter med en stigande trend på börsen. Risknivåerna på VIX trendar i samma takt neråt och ett sorts vakuum infinner sig i aktiemarknaden. Riskmoment som kriget i Ukraina och hög inflation har inte på något sätt försvunnit men vid dessa nivåer söker marknaden efter nya triggers och riktlinjer att följa för att hitta ett nytt momentum. VIX runt 25 är en förhöjd risk för aktieägande men med en trend nedåt i risktermer tenderar marknaden och aktier att fortsätta sin bana uppåt den närmaste investeringsperioden.

Skew index har etablerat sig på normala nivåer runt 120 vilket visar att behovet av skydd på nedsidan har avtagit markant den senaste tiden. Det är inte ovanligt att marknaden lugnar sig efter en bekräftad nedgång på börsen vilket ju präglat hela 2022 men den utmanande marknaden med ett ovisst krig i Ukraina och en skenande inflation gör att investerare är på helspänn om än nerverna för närvarande är under kontroll. Det är en billig försäkring att hålla ett vakande öga på hastiga rörelser uppåt på Skew index.

Marknadsaktörer kan spekulera i mycket och så även i hur turbulent marknaden ska bli framöver. Genom optionshandeln i VIX-optioner kan vi utläsa hur hög premie man är villig att betala för dessa optioner, precis som i vilket index eller vilken underliggande aktie som helst. När marknaden är stark och når ATH-nivåer oroar vi oss för vinsthemtagningar och nedgångar. Då kan vi räkna med mer turbulens generellt, men eventuellt en kraftig turbulens med hög volatilitet som tar över marknaden. Inför dessa farhågor, innan det sker, ökar riskpremien i VIX-optioner och jämfört med VIX-index i sig självt här nedan tenderar då ration att stiga till högre nivåer. För närvarande finns dock inga sådana orosmoment då vi har en stark turbulens precis bakom oss. Men händer något som börjar oroa oss på riktigt kommer detta index reagera snabbt. Vid nivån 6-7 börjar säljknapparna förberedas. En bit bort som det ser ut just nu men bra att hålla koll på.

Sjunkande riskpremie över lag de senaste två veckorna på de svenska aktierna. R16 står för Regel 16 och indikerar en teoretisk rörelse per dag i respektive papper.

Dela

Optionspodden del 57 – Börssnack med investeringscoachen Alexander Gustafsson, Nordnet

En förutsättning för att lyckas som investerare på börsen är förstås goda kunskaper. Det gäller ju inte minst kunskapen om optionshandeln men även kunskapen om aktiemarknaden i stort. En av de mest välkända profilerna som hjälpt oss investerare under åren med sina gedigna kunskaper och goda pedagogik är investeringscoachen Alexander Gustafsson från Nordnet. Vi har bjudit in honom till Optionspodden för lite exklusiv coaching kring investeringar, börsen och förstås optioner.

Dela

Volatilitetsrapport – Luft under börsens vingar

Aktiemarknaden har studsat tillbaka från lägstanivåerna 9 maj och gett luft under vingarna hos investerare som tror på en fortsatt rekyl. Riskpremien är dock fortsatt hög med VIX runt 30, trots en mycket stark utveckling den senaste veckan. Ofta faller risknivåerna tillbaka i takt med uppgångar i en rekylfas men i lägen som den nuvarande med många triggers i korten håller en högre riskpremie sig kvar. Tipset är fortsatt hög volatilitet och nya test på nedsidan kommande investeringsperiod.

Orosmolnen på börshimlen är många, däremot är det få indikationer på att en större nedgångsfas befaras av investerarna inom kort. Skew Index har fallit brant ner mot 120-nivån som är en fullt normal värdering av nedsidesrisken. Det är därmed ett lugn under rådande värderingar i marknaden där aktiemarknaden verkar ha hittat sitt konsensus kring dessa nivåer. Skew Index är ett extra viktigt mått att följa under dessa omständigheter i marknaden då snabba förändringar kan ske på kort tid.

I tider när börsen når höga nivåer testas investerarnas tålamod för vilka nivåer som egentligen är rimliga. En av spekulationerna vid sidan om aktiekurser är hur turbulent miljö vi kan förvänta oss att se på börsen i närtid. Optionshandeln med VIX index som underliggande säger en hel del om detta och hur sannolik kommande turbulens antas bli. När volatiliteten och riskpremien på VIX-optioner stiger brukar vi med viss fördröjning se en ökad rörelse på VIX index i sig självt, oftast uppåt eller i andra termer i en nedåtgående aktiemarknad. Mäter vi volatiliteten på VIX-optioner (VVIX) mot VIX index ser vi hur marknaden förväntar sig högre volatilitet i marknaden. Vid en ratio upp mot 7 är detta ofta nära förestående. Nuvarande nivåer under 4 indikerar dock snarare en bekräftat korrigering på börsen och låg sannolikhet för ännu mer turbulens än den som redan finns.

Svenska OMXS30 håller sig i en något lägre värdering av kommande risk i marknaden, där samtliga papper sjunkit i risk de senaste tio dagarna.

Dela

Häng med på webbinarium om optionshandeln

Det är ett spänt läge på världens börser och extra många frågor om handeln med optioner och terminer har kommit den senaste tiden. Hur kan vi skydda vår portfölj, minska vår risk eller utnyttja rörelserna till vår egen fördel? Hur läser vi av risknivån i aktiemarknaden?

Till dig som vill ha lite extra skjuts med kunskaperna och för att komma i gång med de många möjligheterna med optionshandeln kommer här ett exklusivt erbjudande.

Häng med på det kostnadsfria lunch-webbinariet ”Optionshandel på börsen” om handeln med optioner och terminer, på torsdag den 12 maj kl. 11.00.

Boka tiden i din kalender med en gång och anmäl dig nedan!

ANMÄLAN TILL WEBBINARIET

I webbinariet går vi igenom optionernas grundpositioner, några särskilt utvalda och användbara strategier med optioner och hur du kan läsa av risken på börsen på egen hand dagligen. Och mycket mer förstås. Med andra ord, allt du behöver för att komma i gång på bästa sätt med optionshandeln.


I april var det ju även premiär för initiativet Nasdaq Derivatives Academy och den kostnadsfria webbkursen med samma namn: Optionshandel på Börsen. Detta initiativ berättar vi också mer om i webbinariet.

Vill du säkra dina kunskaper om dina möjligheter som investerare på börsen är du varmt välkommen att hänga med på torsdag. Anmäl dig här eller via knappen nedan.

Praktisk information:
Plats: Vid din dator, mobil eller surfplatta
Kostnad: Gratis.
Tider och anmälan: KLICKA HÄR

Webbinariet vara i ca en timme.

Dela

Volatilitetsrapport – Kontrollerad oro i aktiemarknaden

Den senaste investeringsperioden har präglats av allt lägre nivåer på börsen och en ökad risk i aktiemarknaden. VIX index har sökt sig mot årshögsta-nivåer men sedan fallit tillbaka något. Känslan är att nya nivåer på nedsidan i aktiemarknaden kan ligga i korten i närtid medan en annan sida av marknaden är mer positiva till den närmaste framtiden. Risken på börsen kan dock via optionsmarknaden avläsa en generellt sett högre riskpremie än normalt och en mer volatil rörelse i värderingen av risk. Vid en mer stabil och harmonisk aktiemarknad bör VIX ligga strax under 20-nivån över tid.

Oron under rådande omständigheter i marknaden med krig och inflation högst upp på agendan borde enligt många investerare vara betydligt högre än vad den är. Skew index har tidigare legat högt och ofta stabilt över 140-nivån vilket är en historiskt dyr nivå och unik för de senaste åren. Nu har emellertid priset för nedsidesskydd avtagit och Skew index faller nedåt. Det här är inte ovanligt i en marknad som precis fått lite andrum från höga nivåer, eller korrigering från toppen som andra önskar uttrycka det. Den psykologiska effekten blir ofta att det är självklart att det ska uppåt igen i närtid men med oroligheterna som präglar hela finansmarknaden just nu är läget mer osäkert än på länge. Det måste tas med i analysen.

När investerare köper optioner med VIX index som underliggande spekuleras det i hur mycket detta index ska röra på sig. Det präglar i sin tur priset på dessa optioner och även den egna volatiliteten i dessa instrument. När dessa prisas upp utan att börsen rör sig nämnvärt skapas en bredare ratio, dvs. marknadens oro för en mer turbulent vardag visar sig inte i de faktiska aktiekurserna. Ännu. När spekulationen i dessa optionskontrakt tilltar och priset för premien går upp stiger detta index och indikerar att marknaden förväntar sig att volatiliteten i sig ökar i paritet med priset på VIX-optionerna. När så sker, som de gjort nu, avtar ration som en mer normal fördelning mellan verklig risk och spekulationen kring oron. Vid rådande nivåer i ration VVIX/VIX runt 4 kan vi konstatera att marknaden har ett lugn i att det åtminstone inte, allt annat lika, inte är en överköpt börs vi handlar i för närvarande.

För investeringsbeslut är det bra att känna till hur marknaden värderar risken i det bolag man tittar på kommande investeringsperiod jämfört med hur det faktiskt handlats den senaste tiden (30 dagar bakåt). Därav Edgen, som vid ett positivt tal visar hur marknaden just nu prisar upp riskbilden eller tvärtom prisar ned riskbilden i bolaget vid en negativ siffra. R16, eller regel 16, visar helt enkelt hur vi kan förvänta oss hur mycket bolagen rör sig dagligen. Här får man lägga till parametern att det är över tid, dvs. över ett års tid med en standardavvikelses säkerhet (67%). Dagligen blir därmed inte helt rättvisande och är ett vanligt misstag, måttet bör ses mer som en bred referens.

Nedan har vi aktuella volatiliteter för respektive bolag med standardiserad optionshandel och i de gråa rutorna edge och Regel 16. Differenserna är över längre tid om 10 arbetsdagar.

Dela

Premiär för Nasdaq Derivatives Academy

Vill du lära dig mer om derivat och möjligheterna med optioner och terminer? Då är vår nya kurs något för dig! Nu erbjuder Nasdaq privatpersoner kostnadsfri utbildning på svenska via Nasdaq Derivatives Academy, i samarbete med Enspiri Academy, tillgänglig on-demand dygnet runt.

Nasdaq Derivatives Academy
Introduktionskursen Optionshandel på börsen går igenom allt från grunderna i optionshandel till olika strategier och riskmoment i marknaden – kunskaper ingen investerare bör vara utan!  

Lär dig exempelvis att:
Skapa avkastning i olika marknadslägen
Säkra din portfölj mot nedgångar
Hitta nya investeringsmöjligheter
Skapa positioner med hävstångseffekt

Efter genomförd utbildning är målet att du ska besitta tillräckligt med kunskap om både möjligheter och risker för att  känna dig startklar och redo för att börja handla med optioner.  

Upptäck mer och registrera dig kostnadsfritt idag!

TA MIG TILL KURSEN

Läs mer om Nasdaq utbildningsinitiativ här

NASDAQ DERIVATIVES ACADEMY
Dela

Vill du jobba som Optionsmäklare på Nasdaq?

Nasdaq söker en Executive Sales Specialist till Nasdaq Exchange Brokers

Vilka är Exchange Brokers?

OMX startade 1985 när nuvarande EB var centrum för hela verksamheten. Idag är vi ett team på fyra personer och fungerar som ett viktigt nav i det sofistikerade nordiska ekosystemet för aktiederivat. Vi driver den manuella aktiederivathandeln genom att tillgodose likviditet, underlätta prissättning och mäkla optionsaffärer mellan våra medlemmar. Vi arbetar också aktivt med kunder, aktiederivatförsäljning och projekt relaterade till produkter och marknadsföring.

Närmare om roll och ansvar

Den nordiska organisationen Global Trading and Market Services inom Derivative Sales söker en yrkes-erfaren individ till Exchange Brokers-teamet. Det är en enastående möjlighet att utveckla egenskaperna kring och sälja skräddarsydda lösningar till våra nordiska aktiederivatkunder. Genom att arbeta över affärsenheter kommer du snabbt att öka din expertis inom finansmarknader, marknadsföring och försäljning.

Det är positivt om du är nyfiken, flitig och genuint intresserad av att lära dig mer och utöka din kunskap om kapital- och derivatmarknaden. Du kommer att förmedla mer omfattande aktiederivatflöden mellan våra medlemmar, prata med market makers och resa för att träffa kunder baserade över hela Europa.

FÖR ANSÖKAN OCH NÄRMARE DETALJER KRING TJÄNSTEN – KLICKA PÅ LÄNKEN NEDAN

https://www.linkedin.com/jobs/view/3012167478/?capColoOverride=true

Dela

Volatilitetsrapport – Avvaktande marknadsläge

Aktiemarknaden har haft en lätt korrigering nedåt den senaste investeringsperioden inför kommande rapportperiod vilket i sig brukar innebära en naturlig ökning av riskpremien. VIX index har stigit något men befinner sig stabilt på ”acceptabla” risknivåer i investerarnas ögon. Inflationshot och krigssituationen i Ukraina dominerar förstås agendan för det fortsatta humöret på börsen med flertalet olika bud på framtiden bland analytiker.

Oron för fortsatta nedgångar i den närmaste framtiden är fortsatt starkt närvarande men har avtagit och prisbilden för nedsidesskydd har gått ner. Skew index faller nedåt mot 130-nivån vilket under omständigheterna får anses visa på en god tillförsikt i närtid för en lugnare handel på börsen.

Även volatiliteten på VIX-optioner har gått ner vilket i VVIX/VIX-ration nedan visar att förväntningarna på en högre rörelse i aktiemarknaden mot de faktiska värderingarna är mer i fas just nu. Nivåerna att hålla koll på här är 6-7 vilket ofta präglas av en hyfsat starkt aktiemarknad men med en oro för en korrigering nedåt.

OMXS30-index följer övriga index och värderas till normala risknivåer allt annat lika. En del av analytiker-kåren ser detta som ett bedrägligt lugn vilket under förutsättningarna i marknaden snabbare än vanligt kan vändas till en större oro och bredare rörelser på börsen. De enskilda aktiernas risknivåer är för perioden högre än normalt, allt annat lika, inför kommande rapport-säsong.

Dela

Optionspodden Del 53 – Optioner och utdelningar

Under vårens månader är det många bolag som lämnar en utdelning vilket som bekant påverkar börskurserna en hel del. Men vad händer med optionskontrakten? Och hur ska de som köpt – eller utfärdat – ett optionskontrakt tänka? En hel del frågor om detta har inkommit, och med all rätt. Det är ett antal detaljer som är bra att ha koll på. I detta avsnitt reder vi ut vilka dom är så att vi inte behöver göra misstag – eller ge bort gratispengar i onödan.

Dela

Volatilitetsrapport – Förberedelser för ökad turbulens

VIX index har fallit till låga nivåer efter krigsutbrottet i Ukraina men studsat tillbaka något efter ett par dagars nedgång. Det råder dock fortfarande låg risk i aktiemarknaden, allt annat lika, vilket indikerar en god vilja till fortsatta investeringar i aktier. Det noteras emellertid en naturlig vaksamhet under rådande omständigheter i finansmarknaden, men här och nu är riskaptiten mindre begränsad.

Medan riskpremien är låg för aktuella nivåer i aktiemarknaden är oron för kommande korrigeringar desto mer tilltagande. Skew index stiger mot tidigare höga nivåer mot 150 vilket indikerar en relativt dyr försäkring för skydd på nedsidan i marknaden. Oron för sämre nyheter i finansmarknaderna i närtid skapar en större acceptans för att betala en dyrare försäkringspremie.

Varningstecknen för en korrigering stärks när volatiliteten för VIX-optioner stiger. I tider där flera känsliga triggers kan utgöra en större sättning är detta något att hålla ett vakande öga på. Vid nivåer från 6 och uppåt i ration VVIX/VIX börjar handlare röra sig allt närmare sälj-knappen. Håll koll på denna ratio!

OMXS30 följer de flesta övriga index med en låg riskpremie, en implicit volatilitet ATM strax över 20%. Den negativa edge som präglar de flesta papper visar på att marknaden förväntar sig en mindre rörelse i närtid än den som varit de senaste 30 dagarna.

Dela

Opionspodden Del 52 – Lägesanalys på Börsen med tradingveteranen Erik Einerth

Med faktorer som krig i världen och stegrande inflation är det förstås många pessimistiska tongångar bland finansanalyserna. Vi bjöd in börsveteranen Erik Einerth som har en lång och respektingivande bakgrund som optionshandlare och tradingchef och diskuterade med honom hur man kan tänka och hur tidigare turbulenta marknadslägen hanterats. Vi får ta del av många inspirerande tankar och tips där förstås även optioner är en viktig pusselbit. Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Optionspodden.

Dela

Volatilitetsrapport – Ett bedrägligt lugn

Börsen och finansmarknaderna står inför en högst oklar utmaning framöver med en allt mer omfattande kris kring kriget i Ukraina och en inflation som stiger kraftigt. Trots det ser vi en ändå normaliserad värdering av risken i aktiemarknaden med ett VIX-index strax över 20-strecket. Detta ska jämföras med nivåer som närmade sig 40 vid tiden för krigets startskede då oron i marknaden och stora nedgångar präglade börsen. Sedan dess har det alltså lugnat ner sig en hel del med en varannan-dags-marknad som indikerar en gedigen svårighet för investerare att bestämma sig för vad det hela ska ta vägen. Tipset är att förvänta sig mer turbulens med djupare dalar framöver då det trots allt finns en hel del triggers som snabbt kan få effekt i aktiekurserna.

Skew index bekräftar oron i leden med en brant stigande graf som visar på en dyrare nedsida den senaste tiden. Dock ser vi i historiken nedan att viljan att betala upp ännu mer (i relativa termer) för nedsidesskydd varit högre under lång tid tillbaka. Samtidigt är vi nu i ett nytt läge där en nedsida sedan årsskiftet ”bekräftats” och nu är den nya aktuella dagsnivån på börserna. Ytterligare nedsida har således inte varit i korten men ett stigande index på Skew visar att betalningsviljan av dyrare försäkringspremie ökar. Oron är alltjämt närvarande med andra ord, iofs inget anmärkningsvärt med det dock, givet läget i världen.

Med en snabb analys av intresset för optionskontrakt på VIX index ser vi att värderingen av dessa i jämförelse med VIX index i sig självt indikerar ett lugn för en korrigering i marknaden. Marknaden tror med andra ord inte nämnvärt på en given korrigering i närtid vilket även den relativt starka marknaden påvisar. Med en ration under 5 är detta inget orosmoln på börshimlen, men med de fakta vi har i korten med kriget i Ukraina i spetsen vet vi att hela scenariot förstås kan vända väldigt snabbt.

Edge-rapport. De flesta papper i OMX-index och även utanför har fallit kraftigt i termer av risk (iml. volatilitet) den senaste veckan. Med en index-volatilitet runt 20 konstaterar de flesta yrkesverksamma handlare att detta får anses vara ett bedrägligt lugn i en orolig finansmarknad och omvärld.

Dela

Optionspodden Del 51 – Så beräknar du den dagliga risknivån på börsen

Det är skakiga tider i världen och på börsen och behovet av investeringsalternativ är stort. Med hjälp av optionskontrakt och options-strategier får vi ju god hjälp och en bra riskkontroll, det vet vi ju. Och vi kan ju även använda optionskontrakten för att analysera risken i marknaden just nu. Fördjupar vi oss lite extra i den riskanalysen får vi ett ännu bättre stöd till ett investeringsbeslut, något som kan behövas i ett svårt marknadsläge. I det här avsnittet berättar vi mer om hur du gör.

Dela

Volatilitetsrapport – Den perfekta stormen?

Nedgång, hög volatilitet och en sällsynt svårbedömd marknad. Krigsläge på börsen och en stigande risknivå över lag. Inflationshot, höga energikostnader och rusande oljepris har präglat finansmarknaden från årsskiftet, men med ett chockerande krig i Europa att lägga till ekvationen kan den perfekta stormen vara nära enligt vissa bedömare. Vi har sett såväl krig som oroliga tider på börsen förut men här finns en rad unika faktorer att ta hänsyn till. Exempelvis är krigssituationen beläget i Europa och hot om kärnvapen har väckts till liv på ett obehagligt sätt. Men trots allt ser vi inte några katastrofala nivåer i termer av risk på börsen just nu. VIX index kring 32 är förstås en hög risknivå men lägre än för ett drygt år sedan, och jämför vi med exempelvis tiden för coronautbrottet 2020 eller finanskrisen 2008 såg vi en långt högre riskbild på börsen med VIX susande upp mot 90-nivån.

Efter 15-månaderslägsta på Skew Index har vi sett ett något stigande pris i relativa termer för optionskontrakt på nedsidan, men ännu till ”låga” nivåer givet marknadsläget. Investerare betalar inte upp för skydd på nedsidan mer än nödvändigt vilket indikerar att ingen stor nedgång från den redan bekräftade korrigeringen förväntas. Vi lever dock i en värld som just nu har nerverna på utsidan och den första indikationen på att oron för nya ras kommer tillbaka kommer att synas i första hand på högre priser för nedsidesskydd. Håll koll på Skew Index.

Med den bekräftade högre risknivån i aktiemarknaden och ett VIX som handlas över 30 minskar turbulensen i prissättningen på optionskontrakten på VIX. Det indikerar i sin natur att marknaden inte förväntar sig ännu mer turbulens i VIX-index eller i andra termer, just nu, inga stora rörelser upp – eller ner i termer av risk. Detta ger en fallande ratio VVIX/VIX och visar att trycket på en fortsatt större nedgång i närtid eller ytterligare korrigering nedåt inte ligger i korten av idag.

Edge-rapport. Med tillägget Regel 16 där vi i relativa termer ser den teoretiska dagliga rörelsen just nu i respektive papper. Mer info om detta värde tas upp i sin helhet i avsnitt 51 av Optionspodden.

Dela

Optionspodden Del 50 – Tankar och möjligheter i en skakig börs

Det är turbulenta tider i Europa med krigshot som får börserna att gunga. Hur bör vi tänka när det plötsligt är ”sämsta börsstarten på 100 år” som DI skrev och flertalet faktorer påverkar börsklimatet negativt? I detta avsnitt av Optionspodden går vi igenom hur du kan tänka i oroliga börstider och vilka options-strategier du kan ha användning av – oavsett hur du tror att marknaden utvecklas framöver.

Dela

Volatilitetsrapport – Börsens tålamod prövas

Börsen har gått ner ca 16% sedan årsskiftet i vad som kallas den sämsta börsstarten på 100 år enligt DI. En stark aktiemarknad 2021 har blivit en skakig historia hittills 2022 med högre volatilitet och breda nedgångar där ränte- och inflationshotet ofta pekas ut som en stor trigger. Men under de senaste veckorna har emellertid all fokus legat på Ukraina-krisen vilket skapat en stark osäkerhet kring det mesta runt det geopolitiska läget och vilka följder det kan få. Börsen testas med andra ord av osäkerhet och risker från flera olika håll, ett scenario vi sett flera gånger under åren. De flesta gånger har då risken stigit till mycket höga nivåer med en starkt volatil handel som följd. Men så har det inte riktigt blivit den här gången. Volatilitetsnivåerna är förvisso höga med ett VIX kring 30-strecket men ändå inte så skyhöga som de varit under tidigare ”kriser”. Detta kan möjligen bero på att börsen redan anses ha korrigerats ”tillräckligt” eller att läget i Ukraina i finansiella termer inte anses vara så illa som befarat. Ännu, ska tilläggas. Vi befinner oss mitt i krisen och mycket kan fortfarande hända.

Ukraina-krisen har ännu inte fått VIX-index att nå årshögsta-nivåer.

SKEW index visar priset i realtiva termer för nedsidesoptioner, eller det pris marknaden är villig att betala för att skydda sig ”längre ner” mot en nedgång i närtid. Som vi ser i Skew index har vi nyligen sett den lägsta nivån på 15 månader under 130 och sedan hållit oss kvar vid de nivåerna. Det indikerar att marknaden inte räknar med en ytterligare nedgång just nu eller att det med andra ord finns en ovilja att betala ”extra” eller samma relativa höga priser som nyligen för skydd på den ”nya” nedsidan i marknaden.

Skew Index på relativt låga nivåer indikerar en lugnare marknad framöver

Priset på VIX-optioner visar hur starkt marknaden just nu tror på en ökad rörelse i just VIX-index. Jämför detta (VVIX-index) med VIX-indexets egen nivå så får vi en indikation på var marknaden räknar med att rörelserna är på väg i närtid på börserna. Om vi antar ett normalläge i VIX men med stigande premie i VIX-optioner (VVIX) får vi en högre ratio och ett scenario där marknaden räknar med mer turbulens i närtid. Om turbulensen så inträffar och därmed ”bekräftas” i marknaden kommer ration nedan generellt att falla. Och där är vi just nu, med en bekräftad nedgång och hyfsat volatil marknad. Hade investerare väntat sig mer turbulens i närtid hade VIX-optioner värderats upp ytterligare och ration hade ökat (och därmed indikerat fortsatt oro). Men med nivån just nu under 5 finns åtminstone inget sådant scenario inprisat i riskpremien i marknaden just nu.

Edge-rapport. Vi noterar att de flesta papper har en minskad riskprofil i termer av implicit volatilitet med ett antal undantag, ex. ERIC B. Edgen (historisk vs. implicit volatilitet) har även minskat över lag.

Dela

Optionspodden Del 49 – Samtal om optioner med Gustav Sällberg, PriorNilsson Fonder

Hur skapar man en förvaltning som leder till priset som Årets Hedgefond? Den utmärkelsen fick PriorNilssons hedgefond Idea av fondmarknaden.se och i detta avsnitt har vi bjudit in Gustav Sällberg från PriorNilsson som berättar mer om hur de arbetat under fjolåret för att skapa ett bra resultat i en såväl stabil som turbulent marknad. Och så går vi förstås igenom hur börsen mår just nu också.

Dela

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se