fbpx
söndag 1 oktober 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Ökad oro inför sommaren på börsen

De tekniska nivåerna på olika index världen över har hamnat i fokus, bland dessa nivån 850 på vårt eget breda OMXSPI-index. En avvaktande marknad som behöver en trigger att förhålla sig till för att ta en ny klar riktning. Tydligt är dock att en underliggande styrka finns i aktiemarknaden där viljan att investera i aktier är fortsatt god trots inflations-bekymmer och världspolitiska oroligheter.

VIX index har pendlat en del de senaste veckorna men alltjämt hållit sig under 20-nivån. Det är en klart låg risk under rådande förhållanden som får investerare över hela linjen att bibehålla sin goda vilja till att investera vidare i aktier. Dock börjar allt fler se en del orosmoln på börshimlen och väljer att avvakta, vilket också avspeglas på börsens ganska neutrala och oförändrade nivåer.

Viljan att betala upp för skydd på nedsidan har ökat dramatiskt. Skew index över 145-nivån är den högsta notering vi sett på 14 månader ger bilden av en starkt ökad oro för en korrigering på nedsidan. Senast vi såg dessa nivåer började aktiemarknaden, efter en tids uppgång, halta en aning och trenda nedåt. Det ger inga sanningar för framtiden av idag men ökar sannolikheten för en mer turbulent sommarbörs om inte annat.

Med en ökad prisbild på premie i VIX-optioner, i kombination med en alltjämt låg riskbild på börsen, ser vi ration VVIX/VIX fortsätta sin stigande trend. Om marknaden börjar skifta momentum till nedsidan är det här vi kommer få de första indikationerna. Just nu en stabil nivå strax under 6, men vid stigande nivåer bör vi på allvar se över vår hedge i portflöjen.

Våra svenska papper visar på blandad utveckling, där SBB fått mest uppmärksamhet den senaste tiden. Värt att nämna är att volatilitets-nivåerna i ett sådant papper som SBB, med kniven på strupen och en nedgång över 90% sedan årsskiftet, inte längre kan ge goda indikationer på riskbilden. Detta i naturlig ordning då hela bolaget som helhet är i gungning och risken är på en helt annan nivå än den ”normala”.

OMXS30 handlas till osedvanligt låga nivåer; skydd på nedsidan i form at puts tenderar att vara väldigt prisvärda i nuläget – givet en något vikande marknad i närtid.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se