Jag har med spänning följt utvecklingen på börsen i inledningen av denna vecka, men då pratar jag för en gångs skull inte om aktier, optioner eller marknadsvärden. Jag menar istället den nya handelsplattformen Inet som ska ta över efter det klassiska Saxess. Åtminstone klassiskt för oss som professionellt arbetat med börshandel. För att förstå hur stor grej detta egentligen är måste man titta tillbaka på historien en aning.
År 1863 fick Sverige sin första fondbörs. Den 18 januari läste man från Storkyrkans predikstol ett kungligt reglemente om försäljning av obligationer, lottbrev och aktier. Onsdagen den 4 februari klockan 14 hölls sedan den första fondbörsauktionen. Det skulle dröja ändra fram till år 1907 innan affärsbankerna tilläts bli medlemmar och antalet ökade då från 5 till 20. 1918 byggde man om Börshuset där Fondbörsen fick hela bottenvåningen, med pulpeter och plats för 82 mäklare i uppropssalen. Antalet medlemsföretag var då 44. Omsättningen uppgick till hela 1,5 miljarder kronor, ett rekord som stod sig ända till – 1972! Ett nytt elektriskt markeringssystem togs i bruk i september samma år. Stockholms Fondbörs var nu modernast i Europa och kallades ”världens tystaste börs”. Det infördes förenklad aktiehantering då Värdepapperscentralen för bolagens aktieböcker lades in i datoriserade register och redan två år senare påbörjades datoriseringen av Fondbörsen. Elektroniken ersatte krittavlorna på börsen och datakommunikationstjänster för börsmedlemmarna och andra aktörer utvecklades. Aktieomsättningen uppgick till 2 miljarder kronor. Den 2 juni 1989 startade så börsens elektroniska handelssystem SAX, Stockholm Automated Exchange, med aktiehandel i sex företag. SAX var ett orderbaserat system som sammanförde köp- och säljorder automatiskt. Det nya systemet innebar slutet för det karaktäristiska springet på börsgolvet, börshuset tystnade och mäklarna kunde nu sitta uppkopplade mot SAX vart som helst i världen.
Så igår, den 8 februari 2010 infördes då det nya handelssystemet INET, inte bara i Stockholm utan även i Helsingfors, Köpenhamn, Vilnius, Riga och Tallinn. Den stora risken när man gör byten av vitala funktioner som exempelvis dessa handelssystem på börsen är naturligtvis att något strular och att systemet haltar eller kanske helt slutar fungera. Alla banker, fondkommissionärer och övriga bland de 160 börsmedlemmarna i Norden (och därmed till dessa alla anslutna fondförvaltare, daytraders eller andra kapitalförvaltande yrkesgrupper) påverkas såklart omedelbart av strul i börsens system och får helt enkelt inte iväg sina affärer – medans övriga världen handlar på som vanligt. Risken att något enormt påverkande nyhetsflöde inträffar just i detta skede är statistiskt sett extremt liten, men inte alls omöjlig. Därför sitter ett jäkla gäng aktörer och förbannar sig över att inte få iväg sina egna unikt viktiga orders och ringer i stort sett samma telefonnummer, samtidigt, och med världens sämsta humör skäller på den förste som vågar svara. Förståeligt! Alla dem som varit i den sitsen vet att det faktiskt är befogat. Det fanns helt klart all anledning för börsens chefer (och IT-support?) att vara nervösa inför måndagens elddop. Jag har dock hört att det gick… ok!
Jag minns senare halvan av 90-talet när jag arbetade som optionsmäklare på OM (Optionsmäklarna) i Stockholm eller närmare bestämt på Brunkebergstorg. ”Saxen” regerade aktiehandeln medan det nya elektroniska handelssystemet för standardiserade optioner, CLICK, skulle uppdateras till ny version. Systemet var ännu ganska ungt och fick det namnet i all enkelhet för den tidens revolutionära naturlighet i – klickande. Ett klick på datorns mus och du har handlat en option! Fantastiskt, även om aktiehandeln funkat likadant sedan länge. Faktum är att det ännu känns fantastiskt, men idag är det ju ytterst märkligt om du måste anstränga dig det minsta lilla mer än så.
En ny uppdatering var inte särskilt ovanlig, men som standard förberedde vi oss runt handlarbordet för en eventuell anstormning om den nya versionen inte fungerade som den skulle. Det hade nämligen hänt tidigare att det… hackat lite. Vi var åtta mäklare som arbetade två och två och hade ett ovärderligt stöd i kollegor som skötte det s.k. Back Office. Eller lite enklare uttryckt, administrationen av våra affärer. Och det skulle den här måndagsmorgonen visa sig bli väldigt nödvändigt med såväl förberedelser som kollegor, för den nya versionen av systemet ville efter ett tag inte vara med. Alls!
Efter att ha stirrat rutinmässigt på den aktiva börsskärmen från öppnandet av handeln frös den plötsligt till, ungefär som om börsen stängde. Efter att ha letat efter bara det minsta livstecken på skärmen utan framgång i sisådär tre sekunder skriker jag utan tvekan: – Systemet är nere! Reaktionen är omedelbar. Alla som inte sitter på sin plats rusar dit akut och tar upp en telefon och börjar ringa kunderna (banker och fondkommissionärer) för att om möjligt förekomma med information. Någon ringer till datafolket. Effekten av förvarningen till kunderna fallerar direkt och våra telefonpaneler som piper och signalerar med en snurrande lysdiod för ett inkommande samtal ser plötsligt ut som hysteriskt skrikande julgranar. Datafolket kommer in i handlarrummet. Eller snarare rusar in. Och de är många, åtminstone 10 personer. Det ringer ännu lite mer, alla sitter snabbt med två telefonlurar och pratar i båda samtidigt. Fler dataproffs ansluter. Det är kaos! Och det har gått ungefär en minut sedan skärmen frös till.
Ganska fort fick vi upprätta en manuell handel med tavlor och färgpennor, precis som innan de elektroniska systemens tid. Dock med något förvärrad stress och hets och utan egentlig kontroll. Eller rutin! En del kunder köper och säljer exakt samma saker till samma pris utan att matchas direkt. Andra får inget pris alls på den option de måste köpa vilket skall finnas, och några förväntar sig att de elektroniska priserna de hade inne nyss fortfarande gäller. Efter ett tag anpassar vi oss och får faktiskt ganska bra kontroll på den manuella handeln. Ingen sitter dock ner. Kunderna lugnar ner sig och en viss känsla av lättnad infinner sig. Sedan är systemet igång igen och en ny start av den elektroniska börsdagen utropas till kl 13.30. Ingen lunch. Och en enorm administration att reda ut vem som gjort vad under stoppet för att sedan registrera allt manuellt in i systemet. Helst innan stängning. Som sagt, kollegorna på Back Office är hjältar.
Idag, ungefär 14 år senare är händelser som dessa sällsynta och optionssystem mer avancerade än såhär finns idag att tillgå enkelt via Internet för vilken privatperson som helst. På riktigt! Aktier känner de allra flesta till att man kan handla via sin Internetbank men få känner till möjligheterna med derivathandeln. Faktum är att väldigt få känner till de egna möjligheterna alls när det gäller att ta hand om de egna pengarna. Eller vad man egentligen betalar i avgifter till banken eller mäklarna. Möjligen inte så märkligt från en bransch som livnär sig på just det. Kundernas avgifter. Och aktier i all ära, men med grundläggande derivatkunskaper som vem som helst kan ta till sig öppnas ett helt nytt spektrum. Och allt finns så nära som i din webbläsare. Farligt med derivat? Bara om man underlåter sig att ignorera enkel teori, vilket är enklare för dem som hanterar andras pengar än sina egna.
Vill Du ha något gjort för egen del får Du se till att göra det själv. Annars vet man aldrig vad man får. Och vill du lära dig mer, kontakta mig! Jag har erfarenhet sedan 1994 att dela med mig av, vilket jag gör mest hela tiden! Mer information på www.enspiri.se
Lämna ett svar