fbpx
fredag 1 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Så hanterar du en orolig börs

Coronavirus och oljan skapar stor osäkerhet på börsen med tung turbulens som följd. Investerare sätter det säkra före det osäkra och säljer av värdepapper i rask takt. Det råder en närmast panikartad stämning på finansmarknaderna för närvarande.

Vad gör vi?

Jag minns personligen hur raset den 19 oktober 1987 satte skräck i investerarna; aldrig tidigare hade man sett maken till börskrasch (22% ner på en dag). Ingen kunde då ana att börsen skulle återhämta sig bara några månader senare.

Vid bankkrisen i Sverige 1992 satt jag bildligt talat på första parkett och såg bland annat i direktsändning effekterna av Riksbankens höjning av räntan till 500%. Den ekonomiska turbulensen som följde blev historisk.

Andra turbulenta tider att minnas var ex. asienkrisen -98 då jag själv arbetade som trader och bevittnade rekord i volatilitet, även den senare dot.com-bubblan som sprack -00 var episk, 11 september -01 och oron som följde i terrorns tecken därefter och så småningom finanskrisen -08 vilken förmodligen var den värsta krisen av dem alla. Eller värst någonsin som vissa menar.

Men även då, som vid tidigare tillfällen, har marknaden återhämtat sig. Ibland under viss tid, ibland med bra fart uppåt. Men man vet ju aldrig från gång till gång hur länge saker och ting sitter i. Coronaviruset är nytt den här gången, i kombination med att räntan är rekordlåg. Dvs. ”ammunitionen” för hjälpande stimulanser är mer eller mindre slut.

Vissa detaljer och erfarenheter är ständigt desamma dock, psykologin kring ”krascher” på börsen repeterar sig självt.

Det leder till en rad tips:

Försök inte att köpa på ”botten”
Att lyckas fånga den fallande kniven och tjäna på det är osannolikt. Det betyder att vi i dessa tider, om vi är mer kortsiktiga investerare, måste växla om till mer långsiktiga investerare. Endast då har vi sannolikheten på vår sida att komma bättre ur en dålig sits.

Ta inga förhastade affärsbeslut
Det är många som agerar på börsen med oron närvarande i kroppen, då befarar vi ofta det värsta tänkbara och agerar därefter. Det leder sällan till bra affärer. Ha is i magen så gott det går, stormen kommer ridas ut förr eller senare.

Tips för framtiden (om du inte redan gjort detta)
Skapa en långsiktig plan med klara mål för dina investeringar. I detalj. Även om du är en kortsiktig handlare på börsen. Sätt målen och möjliga risker i fokus i din plan – och följ planen.

Utnyttja optionshandel
Med optioner får du unika möjligheter du inte har som aktiehandlare. Du kan skapa möjligheter helt efter rörelse, upp eller ner, tid och hastighet. Kunskaper alla investerare borde ha.

Lär dig hegde
Lär dig läsa av och känna igen ökad eller minskad oro på börsen eller i det enskilda innehavet. Kunskaper om bl.a. volatilitet som sätter dig i förarsätet i marknaden.

Klassiskt tips
Handla inte med pengar du inte har råd att undvara. Eller åtminstone inte är i akut behov av inom kort, en bra regel är ett års sikt. Handla aldrig med pengar som du behöver för vardagliga omkostnader. Gå hellre ner i volym.

Till sist:
Glöm inte den psykologiska effekten vi alla drabbas av. När det går kraftigt ner bildas ångest, när det studsar upp skapas lättnad och en känsla av att risken är borta. Var vaken för din egen riskaptit och gå tillbaka till din plan, speciellt i tider av turbulens.

LÄR DIG HANDLA MED OPTIONER HÄR
GRATISKURS UNDER FEM DAGAR.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Nyheter, Okategoriserade, Optioner - Grunder, Psykologi, trading, Volatilitet Märkt med: , , ,
One comment on “Så hanterar du en orolig börs
  1. Eftersom du upplevt tidigare kriser så vet du att vi mycket väl kan ha 50-70% nedgång kvar på börsen.

    Finfina tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se