Ibland är det bra att titta på en dagsfärsk graf på Index – med ex. 25 års historik för att få lite perspektiv på saker och ting. I en sådan graf här nedan ser vi att den senaste tidens uppgång är rätt markant och ger kanske en viss känsla av en överköpt börs.
Och visst känns det bra när börsen går upp? Men som dom säger; “Plan for the best, prepare for the worst”.
Uppgången vi ser nu är inte helt olik, rent tekniskt, den uppgång vi såg i början av år 2000. Men. Det finns andra grafer som också bör ses över med jämna mellanrum. Exempelvis den som mäter risken på börsen och som indikerar på ett bättre sätt hur den starka börsen faktiskt mår. Och där skiljer det sig åt desto mer från rekordåren.
VIX Index, eller ”fear index” som grafen brukar kallas, visar var den implicita volatiliteten handlas just nu på S&P 500 i USA. Som en liten fingervisning kan nämnas att en implicit volatilitet kring 20 på VIX är helt ok i riskmått mätt, vid 30 är det hög tid att lämna aktier till förmån för andra säkrare investeringar och vid 40 är det kort och gott – panik! Ungefär.
Det är intressant att jämföra dagens rekordnivåer mot de smått hysteriska nivåerna i ungefär samma territorium (åtminstone för de index som innehöll IT-bolag) för 15 år sedan då risken var avsevärt högre i marknaden generellt sett, och hur den vid attentaten i USA den 11 september 2001 steg till 40-nivån men på bara några månader sjönk tillbaka till ”normala” nivåer igen. Den händelsen ändrade trots allt hela världen på många sätt, men inte risken i aktiemarknaden. Tänkvärt.
Det gjorde däremot den s.k. finanskrisen 2008. Som vi kan se var oron innan det stora raset på hösten -08 påtaglig. Från mycket låga nivåer på VIX från en stark marknad 2007 började alltfler tecken på oro dyka upp och indexet steg och blev i sig mer volatilt. Sedan höll hela kapitalmarknaden i sin helhet på att implodera och indexet galopperade okontrollerat till aldrig tidigare skådade nivåer, som högst till den osannolika 90-nivån. Marknaden (och omvärlden?) räddades dock av enorma stödpaket från FED m.fl., en ekonomisk doping som finns kvar än idag.
Dagens nivåer kring 13 indikerar dock låg risk. Men med lite reservation. Som grafen visar har indexet i höstas nosat norr om 25 och vid flera tillfällen efter det över 20 vilket kanske inte visar en ny risknivå i marknaden – men väl en påtaglig nervositet så fort en mer samlad nedgång visar sig. Faktiskt inte olikt den vi såg tidigt 2008, men för att vara tydlig är det helt andra tider nu och risken för en likadan härdsmälta (finanskris) får anses vara mycket liten. Men en nedgång, vinsthemtagning, justering kan absolut komma, för nervöst är det hur som helst. Och då vill ingen vara sist ut genom dörren. Som vanligt.
Vad kan vi göra för att hantera den här risken själva? En hel del, med små medel.
Högre volatilitet och därmed högre risk innebär också dyrare optioner. Och om alla ska ut genom dörren samtidigt lär nivåerna stiga lika fort som i höstas, eller fortare, och optionerna blir snabbt och påfallande dyrare.
För den som känner sig oroad för en närstående nedgång där det kan komma att gå snabbt kan det därmed vara läge att hedga sina innehav eller sin portfölj med Puts. Dvs. säkra dagens nivåer till kostnaden av en ännu billig premie.
Risken med den försäkringen är att börsen ligger helt stilla vilket då äter upp tidsvärdet i optionen och premien går förlorad. Dock inget ytterligare än så. Ungefär som den gör för den dyra (?) försäkringen för bilen och hemmet varje år med andra ord, en kostnad vi accepterar.
Går det istället fortsatt upp på börsen blir optionspremien återbetald efter ett par procents ytterligare uppgång och därefter har vi full exponering igen. Går det ner har vi som sagt en livlina så länge optionen lever.
Och, inte att förringa, en mycket bättre god natts sömn både innan men kanske allra mest efter nedgången har anlänt.
Lämna ett svar