fbpx
fredag 1 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Sjunkande riskbild på börsen

Börsens återhämtning har stannat av något med en osäkerhetsfaktor som tagit extra fart kring bland annat inflationen och räntepolitiken. Dock ser vi inga större tecken på högre risknivåer i marknaden vilket tyder på ett underliggande lugn och få aktörer som räknar med en större nedgångsfas i närtid. VIX runt 20 indikerar en god vilja att ta risk i aktier, vi konstaterar samtidigt att VIX trendat ner mot acceptabla risknivåer trots viss turbulens den senaste tiden.

Skew index runt 120-nivån är precis som VIX runt 20 en normalnivå som anses vara rimlig vid var tid i ett stabilt marknadsläge för börsen. Marknaden har helt enkelt efter årets nedgångar inte haft någon anledning att oroa sig för ytterligare kraftiga sättningar på börsen, vi har därmed haft en stabil prisbild för nedsidesskydd sedan slutet på våren. Under Q4 har vi sett lite orosmoln som fått riskpremien att öka men bara tillfälligt. I nuläget ser vi mycket attraktiva priser för nedsidesskydd, dvs. inget stort eller ökande intresse för något sådant just nu.

Volatiliteten på VIX index visar på fortsatt låga nivåer om än marginellt stigande. Det indikerar ett lugn även på den fronten där ration VVIX/VIX inte i närtid ger någon anledning till oro för större rörelser för riskbilden på börsen.

Riskbilden för de svenska aktierna i OMXS30 faller över hela linjen med en sjunkande volatilitet inför julhelgerna.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Nyheter Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se