fbpx
fredag 22 september 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Spekulation med option

Att enbart köpa en enstaka köpoption eller säljoption i rent spekulationssyfte kan bli mycket lönsamt. Troligen blir det dock tvärtom då all sannolikhet talar emot ett fullgott resultat med en betydande vinst. Varför? Låt oss titta på en s.k. normalfördelningskurva:

Vad denna figur visar är var de flesta ”utfall” hamnar i en normal värld och över tid. Tänk dig att vi rakt över denna figur hamrar in tio långa rader av spikar och från översta raden släpper ett stort antal mynt som ett och ett måste tråckla sig genom alla spikrader på sin färd neråt. Varje mynt släpps ner precis i mitten av toppen (+/- 0) för att då omedelbart falla ner på första spiken. Myntet faller därefter till höger eller till vänster om spiken för att sedan falla ner rakt på nästa spik osv för att till slut hamna på botten. Efter att ett otal mynt har släppts igenom denna matris kommer sannolikheten visa oss att resultatet av hur mynten hamnar precis överenstämmer med bilden ovan. Den normala fördelningen. Det mörkblå fältet visar var ca 68 % av mynten hamnar medan de ljusblå visar sammantaget var ca 95 % av mynten hamnar. Inkluderar vi dessutom de sista bitarna längst ut har vi täckt 99,7 % av samtliga utfall i en normal värld.

Vad bra, men vad har vi för nytta av detta?

Låt oss gå tillbaka till vår spekulation med till exempel en köpoption. Vi antar att den kostar oss 3 kr för 10 kontrakt vilket innebär en investering för oss på 3000 kronor. Eftersom detta derivat är beroende i sitt värde bl.a. av hur den underliggande aktien rör sig, kan vi snabbt titta på normalfördelningskurvan igen. Om aktien den närmaste tiden (låt oss säga en vecka) rör sig i det mörkblå fältet, dvs. kanske upp eller ner med endast ca 1 % kan vi direkt anta att värdet på vår option med all sannolikhet har minskat rejält i värde. Den största påverkande faktorn här är tiden som blir allt mindre för optionskontraktet och värdet på optionen närmar sig noll med raketfart. Efter ytterligare någon vecka eller två med modesta rörelser är det näst intill omöjligt att få denna investering att gå med vinst – enbart ett uppköp av det underliggande bolaget eller liknande kan rädda investeringen. Kanske.

Vad lär vi oss av detta?

Om man spekulerar ”naket” med enstaka optionskontrakt som i exemplet ovan ska man vara medveten om att utfallet (rörelsen) för den underliggande aktien bör ligga i de yttre gränserna i normalfördelningskurvan, eller med andra ord vara mycket kraftig. Och allra helst imorgon. Senast i övermorgon. Annars vänder sig sannolikheten mot investeraren snabbt och ett positivt utfall blir svårt att uppnå. Om ändå spekulationen lockar, köp aldrig en naken enstaka option inför en helg – de dagarna räknas också och optionskontraktet faller i sitt tidsvärde! I andra termer kan vi kalla affärer som dessa för ett lotteri, och har man råd med det kan det ju vara spännande. Men likt lotteri och dess tjusning bör man vara medveten om att man förmodligen förlorar.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Börsen, Börshandel, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer Märkt med: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se