fbpx
måndag 19 februari 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

All time low på VIX skapar bedrägligt lugn på börsen

Hösten är här och vi bevittnar en uppgång för tolfte dagen i rad på Stockholmsbörsen. Det går inte raskt uppåt utan kan beskrivas mer som stillastående. Men de små rörelserna är alltjämt uppåt och inte nedåt.

Volatiliteten i marknaden har gått lika raskt ner som marknaden gått upp och igår såg vi VIX index stänga på all time low på 9,31.

VIX har faktiskt stängt en gång förut på 9,31 – men det var den 22 december 1993, dvs. för snart 24 år sedan. Då var tiderna förstås väldigt annorlunda och detaljer som Internet och det snabba nyhetsflödet, minusränta, kris i EU, ett pånyttfött kallt krig mellan USA-Ryssland, Donald Trump som USA’s president och ens tankar på en faktisk risk för ett kärnvapenkrig sågs förstås allting som orealistiska fantasier.

Med dagens volatila värld där allting går oerhört mycket fortare ligger även risken för en mycket snabb vändning på börsen i luften. Man brukar tala om företagsrisk och marknadsrisk i en portfölj. Marknadsrisken, eller den systematiska risken, är den vi bör fokusera på och oroa oss för. Eller om man så vill, den politiska risken.

Oron är den faktor som oftast ignoreras – fram tills det händer något väsentligt. Men så länge ingenting inträffar i form av dålig statistik, vinstvarningar eller andra triggande varningstecken är det den rådande volatiliteten i marknaden som helt styr vår syn på risk. Så är det alltid.

Fokus borde istället ligga mer på hur de aktörer som faktiskt påverkar rörelserna i marknaden tänker och var deras oro just nu befinner sig.

SKEW index visar på skillnaden i värdering av optioner med lösenpriser på uppsida respektive nedsida. Ju dyrare optioner på nedsidan desto högre värde på Skew index. Och ju oroligare investerare blir desto mer betalas för nedsidan i form av puts (skydd).
(Läs mer här)

Tittar vi på SKEW index just nu så ser vi en stadig trend uppåt under året från den normala 120-nivån till klart högre nivåer som indikerar att investerare är villiga att betala upp för skydd på nedsidan (puts). Det här svänger en hel del som synes i grafen men trenden är tydlig. Oron har under året varit på all time high och från den lugna sommaren tagit fart uppåt igen.

Nu ska sägas att allt detta är förstås gissningslekar. Ingen vet vad som händer imorgon vilket på något sätt ändå skapar tjusningen i vår aktiemarknad. Men vi ska heller inte förringa det faktum att psykologin just nu styr som allra mest. Vi är dessutom flockdjur som följer strömmen strikt, i synnerhet på börsen när oron är hög och få triggers finns. En gnista kan sätta fart på en hel drös flockar.

Låt oss bara titta på en annan psykologisk bild, nämligen på S&P 500 och hur den dagsaktuella grafen (med full historik) ser ut:

All time high och en historiskt lång uppgång. Håller det? Mycket talar rent psykologiskt för att en naturlig korrigering eller vinsthemtagning sker inom kort. Men hur stor blir den?

Till sist, för er som är oroliga för en annalkande nedgång på börsen. Kolla era möjligheter med att hedga portföljerna med terminer eller puts. Det är enkelt att förstå sig på och skapar i tider av oro en mer neutral portfölj och försäkrar värdet vid en större nedgång.

I de flesta media kommer mängder med råd om hur vi ska agera när det går söderut. Men oftast kommer dessa råd för sent och då enbart väldigt märkliga råd om hur vi bör vikta om våra portföljer till lägre risk eller hur vi bör tänka innan vi handlar aktier att det faktiskt kan gå ner väldigt mycket.

Aldrig ett ord om handel med optioner och terminer som faktiskt på ett enkelt och effektivt sätt kan skydda och försäkra våra innehav och/eller portföljer. Tecken på tydliga okunskaper!

(Läs mer här)

Det finansiella media-Sverige borde utbilda sig bättre.

Jag erbjuder mig härmed att göra det gratis, dvs. kostnadsfritt utbilda media inom finansiella aktiederivat. Om de nu är intresserade av kunskaperna om handeln med optioner och terminer. På en tid som passar dem på en plats som de önskar. Kunskaper som aldrig kan vara fel för den som skriver om börsen. Bara att höra av sig.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Optioner & Terminer, Psykologi, trading, Utbildning, Volatilitet Märkt med: , , , , , , , , ,
One comment on “All time low på VIX skapar bedrägligt lugn på börsen
  1. Ashot skriver:

    Bra ide med gratis rådgivning 🙂 det är bara att vänta och se hur det går för alla at se vem har rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se