fbpx
fredag 23 februari 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Tjäna pengar även om du har fel

Är Du orolig för att ett potentiellt aktieköp ska gå åt fel håll? Oroa dig inte, det finns sätt att hamna på plus oavsett upp- eller nedgång. I en och samma strategi. Utan att behöva köpa aktien.

Du kan ju som vanligt skapa en god avkastning om du får rätt i din marknadstro – men också uppnå ett plusresultat även om du får helt fel. Låt oss se hur! 

Det finns två saker som en optionshandlare måste ha klart för sig: Marknadsriktning och volatilitet (risk) den närmaste framtiden. Är man högst osäker på ngn av dessa två bör man avvakta till dess att en klar uppfattning infinner sig.

Om man däremot har uppfattningen om att en aktie kommer gå upp – eller ner – men i en volatil handel finns det enkla och snillrika strategier att titta på. Allt från att köpa enbart Calls eller Puts till flera strategier som innebär en Lång Gammaposition med aktier som styrmedel mot optionerna.

Det finns dock enklare varianter som inte kräver lika mycket aktivitet. Vi tittar på ett exempel i en s.k. Call Backspread.

Antag att vi i aktien ABC har en starkt positiv marknadstro, t.ex. inför en rapport. Vi misstänker dock att det kan bli ett negativt utfall om det goda resultatet uteblir. Vi har följande förutsättningar som exempel:

Aktiekurs: 100 kr
Volatilitet: 20%
Löptid: 90 dagar
Aktieinnehav: Inget.

  • Köp två ABC 100 CALL för 3 kr st.
  • Sälj samtidigt en ABC 95 CALL för 7,50 kr

Inkomst premie totalt: 1,50kr (150 kr).

Breakeven: 96,50 och 103,50

Risk (maxförlust): Begränsad (350kr)
Vinstpotential: Obegränsad

Positionen:
Vi spekulerar i en starkt volatil uppåtgående rörelse i aktien ABC. Vid korrekt marknadstro är alla utfall över 103,50 kr vinstgivande vilket en starkt volatil utveckling bör säkerställa. Vid ett motsatt scenario tror vi emellertid att aktien kommer gå ner en hel del. Alla utfall under 96,50 kr är också vinstgivande men begränsad till maximalt den erhållna premien om 150 kr då aktiekursen står i 95 kr eller lägre.

Risk:
Vi riskerar en förlust om maximalt 350 kr i strategin om aktien under låg volatilitet kvarstår i 100 kr vid förfall. Vi förlorar då 3 kr x 2 = 6 kr för våra ABC 100 CALLS men har fortfarande kvar 2,50 kr av premien vi fick för vår sålda ABC 95 CALL – som ju vid aktiekursen 100 kr här kommer att lösas. Detta gör då dessutom att vi behöver förbereda oss på att köpa in akterna för 100 kr för att kunna leverera dessa till köparen av vår sålda 95 CALL.

Vi kan se utfallet grafiskt här nedan.

CALL BACKSPREAD

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Nyheter, Optioner - Fortsättning, trading, Volatilitet Märkt med: , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se