fbpx
lördag 17 februari 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Trend nedåt på lugn börs

Aktiemarknaden fortsätter sin något svaga trend under låg volatilitet. Börsen är ner ca 10% sedan årshögsta-noteringen i början av februari och ner 23% sedan toppnoteringen i början av förra året. Däremot har börsen stigit drygt 15% sedan september förra året men därefter haft svårt att bryta ny mark på uppsidan. Detta i huvudsak pga. inflation, krig och en ovanligt orolig omvärld.

Nästan +/-0 på året och en oro som snarare pekar på att trenden nedåt tar fart än motsatsen. En kortgamma position eller putspread på nedsidan med en längre löptid känns som vettiga positioner.

Den avvaktande marknaden sätter sina spår även i volatilitetstermer, en mycket låg riskpremie och ett VIX index under 15 indikerar en marknad som inte förväntar sig några större rörelser den närmaste investeringsperioden.

Viljan att betala en del extra för skydd på nedsidan kvarstår. Investerar-kollektivet håller sig i beredskap för en negativ trigger som får den lugna marknaden att välja riktning nedåt. Blir det så kan det gå fort i en orolig aktiemarknad.

En stigande volatilitet på optionskontrakt för VIX-index gör att ration VVIX/VIX stiger mot nivåer som gör nedsidan mer intressant att förbereda sig för. En nivå i ration närmare 7 har historiskt varit en god indikation för en svagare aktiemarknad den närmaste investeringsperioden.

Nedan edge-listan för OMXS30.

CASE:

ERICB: Sidledes rörelse 53-58; avg target 64,14 (+13%). Edge +20%. Överväg: Såld vagga mot innehav.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se