Idag kan vi läsa i en artikel på nätet om hur svenska storföretag anställer 10 000-tals kineser samtidigt som de sparkar 10 000-tals svenskar. Detta i syftemål att dels ta sig ut på världsmarknaden och framförallt skapa nya affärstillfällen i det gigantiska Kina men även enligt vissa för att drastiskt trimma arbetskostnaderna. (Läs artikeln i Aftonbladet här) Andra är dock inte lika övertygade att det är just så enkelt, men vi kan vidare konstatera att de svenska företagens Kinasatsning bara ökar. Bland de tio största svenska exportföretagen har två, Ericsson och Tetrapak, redan Kina som sin största marknad. Ett annat stort exportföretag, Atlas Copco, har också Kina som största marknad och flyttar just nu ledningen för affärsområdet anläggnings- och gruvteknik till Shanghai.
Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi, ser problem med utvecklingen. Han menar att jobbutvecklingen i Sverige förmodligen varit ännu sämre om inte de svenska företagen vuxit i Kina. Samtidigt räknar han med att industrijobben kommer att bli ännu färre i Sverige framöver på grund av globaliseringen:
– Då måste nya, svenska företag fånga upp personalen. Men det ser lite blekt ut när det gäller nyföretagande. Väldigt få nya storföretag har kommit fram under efterkrigstiden, säger Braunerhjelm.
En enkel frågeställning med detta sagt är hur det kommer sig att det ska vara så svårt för företag att utvecklas i Sverige och varför det är så sällan nya företag blommar ut till ett nytt Ericsson, H&M eller Sandvik? Kanske ett enkelt svar är att reglementet och villkoren för att driva företag i Sverige är krångligt och fyrkantigt, i allra högsta grad för små bolag eller i synnerhet för helt nystartade. Tröskeln för att skapa ett jobbtillfälle för den unge företagaren är mycket hög att arbeta sig över. Ändå reagerar ingen ansvarig politiker på just detta, inte ens när det försvinner allt fler jobb till utlandet. För ärligt talat, hur många tror på riktigt att dessa 10 000-tals jobb som försvinner från Sverige idag kommer ersättas med 10 000-tals nya jobb imorgon? Och hur blir det egentligen med det där att nya, svenska företag då ska lyckas fånga upp personalen? Om våra största bolag inte anställer i Sverige, hur många småbolag har då bättre möjligheter? Många väntar ännu på en given förenkling och modernisering av hela systemet här till det bättre. Jag själv är en av dem
Lämna ett svar