fbpx
lördag 2 december 2023
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Veckooptioner med fördel inför valet i USA

Den största händelsen i år efter Brexit är utan tvekan det stundande presidentvalet i USA. Nu på måndagsmorgonen så här dagen innan valet ser det åter ljust ut för Hillary Clinton – och därmed för marknaden – då FBI friat henne från misstankar i det s.k. mejl-gate. Vissa media talar om att Trump nu behöver ett ”mirakel” för att vinna valet och det är lätt att dras med och redan nu känna en lättnad och tro på en positiv marknad den närmaste tiden.

Det enda vi sett är dock estimat från godtyckliga undersökningar och faktum är att vi ju egentligen inte alls vet hur de amerikanska väljarna verkligen kommer att rösta imorgon. Vi vet ju däremot hur det gick gällande Brexit då sannolikheten för Englands utträde ur EU beräknades till ca 30 procent dagarna innan valet. Det blev för många en rätt jobbig midsommarafton att vakna upp till då.

Vinner Trump valet och blir ny president i USA lär marknaden inte bli glad. Reaktionen lär inte vänta på sig utan kommer med stor sannolikhet bli av det kraftigare slaget.

För den som vill vara på den säkra sidan oavsett börsreaktion är ett skydd av portföljen eller de innehav man har ett gott råd. Särskilt över valdagen imorgon och under resten av veckan för att med en god försäkring se hur marknaden hanterar valresultatet och därefter ta nya beslut.

Veckooptioner är ett optimalt sätt att hantera en känd händelse som denna där vi endast betalar för det korta tidsvärde som vi är intresserade av. Naturligtvis finns det även möjlighet till spekulation för den riskvillige, samma regler gäller förstås som för vanliga optioner.

Eftersom vi som sagt är intresserade av händelserna den närmaste veckan är det för den tiden vi initialt behöver skydda oss (alternativt spekulera i). De ordinarie novemberkontrakten på index förfaller först nästa fredag den 18 november vilket medför en extra kostnad i form av tidsvärde. Därför är det bra att de billigare veckooptionerna finns med möjlighet till förfall redan nu på fredag den 11 november, en vecka tidigare.

Kontraktet för en veckooption kan ex. ser ut såhär: OMXS306W11Y1420

Delar vi upp det förklaras kontraktet såhär:

OMXS30 – Underliggande vara
6 – Definierar det år kontraktet gäller, dvs. 2016
W11 – Definierar månaden och dagen kontraktet förfaller, dvs. den 11 november
Y – Definierar att detta är en veckooption
1420 – Lösenpriset

För ett enkelt skydd/försäkring mot nedsidan kan det därmed se ut så här:

Portfölj värde, exempel:    100,000kr
OMXS30 Cash:                   1420
Veckooption:                      OMXS306W11Y1420
Typ:                                     Put (säljoption)
Förfall:                                 Fredagen den 11 november
Köper Antal:                       1 kontrakt (motsvarande värde 142000 kr)
Teoretiskt pris:                   19 kr (1900 kr)
Impl.vol:                              31 %
Breakeven:                         1401 exkl. courtage

Detta innebär att portföljen är försäkrad från en nedgång på OMXS30 under 1420 fram till fredag, den 11 november. För att break even skall uppnås krävs en nedgång på en dryg procent, ungefär samma rörelse krävs på uppsidan innan premien är återintjänad.

Större rörelser på såväl upp- som nedsida med hög volatilitet får under rådande omständigheter ses som sannolikt under veckan, oavsett utgång i valet.

Här nedan följer en kort video med en kort sammanfattning av fördelarna med veckooptioner:

För ett längre videoklipp med ytterligare information om veckooptioner, klicka HÄR.

Dela
Publicerat i Blogg, Börshandel, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer, Politik, Psykologi Märkt med: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se