fbpx
onsdag 4 oktober 2023
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Volatiliteten visar oss vägen

Den enskilt viktigaste parametern i optionsvärdering är volatiliteten som på historisk basis, vanligen 30 dagar bakåt i tiden, ger det teoretiska optionspriset (premien) för ett nytt kontrakt. I samma sekund kontraktet börjar omsättas i enlighet med handlarnas marknadstro ändras naturligtvis priset och därefter även volatiliteten – som då kallas den implicita volatiliteten. Denna procentuella siffra visar hur mycket marknaden förväntar sig att den underliggande aktien eller indexet ska röra på sig fram till förfall, vilket i sin tur i viss mån kan översättas till vilken risk marknaden förväntar sig under kommande investeringsperiod. Ju större rörelse och därmed högre volatilitet, desto dyrare premie.

Volatilitetsfaktorn visar sig som sagt i en procentuell siffra, som i sig rent teoretiskt visar hur mycket optionens premie sannolikt kommer förändras upp- eller ner i värde under ett års tid, med en standardavvikelses säkerhet (68%). Detta i sig är en ointressant fakta i den dagliga handeln då de allra flesta standardiserade derivatkontrakt handlas under betydligt kortare löptid som t.ex. en månad eller tre månader. Det intressanta är istället hur mycket den implicita volatiliteten (där det handlas just nu) skiljer sig från den historiska. Därefter kan en handlare på dagsbasis hålla koll på hur marknaden värderar index- eller enskilda aktieoptioner eller, för all del, tolkar risken i marknaden.

På den svenska marknaden har de aktiva handlarna och market makers den implicita volatiliteten på OMXS30’s indexoptioner som det egna riktvärdet. Ett vanligt värde på optionspremien här kan ligga på ca 20% implicit volatilitet, ungefär där det handlas just nu. Det indikerar en vilja att ta risk i marknaden och ingen hybris föreligger för att ex. köpa skydd mot en nedgång via optioner. Som exempel och jämförelse kan vi titta på tiden för den s.k. Asien-krisen 1998 då jag själv handlade som market maker och trader och den implicita volatiliteten på OMXS30-index stegrade till 60% – 70%, i vissa enskilda aktier mycket mer än så. Väldigt dyr premie med andra ord och i reda marknadstermer – panik!

För att få en referens vad storebror i USA tycker (som vi ändå alltid följer) har vi det utmärkta VIX-Index att titta på. Det sammanställer alla handlares tro på risk i marknaden via den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner och kallas även ofta för ’fear index’. Här anser man i grova drag att en volatilitet kring 20% indikerar harmoni, låg risk för större nedgångar och en stor vilja att ta risk. Nivån kring 30% indikerar tilltagen oro och en mer riskavert marknad och vid ett index på 40% är rädslan ett faktum. Allt över denna nivå får anses vara en panikslagen marknad. Endast vid de mer klassiska nedgångarna de senaste decennierna har detta index hamnat över 40% men aldrig har indexet skjutit så i höjden som under finanskrisen 2008, då faktiskt hela kapitalmarknaden som vi känner den hotade att kollapsa. Se grafen nedan för referens.Vad säger detta om dagens läge? Igår steg VIX-index kraftigt (16%) till nivån 21.32. Detta är ett trendbrott och bör för alla aktiva investerare bevakas inför kommande dagar. Anledningen till den tilltagande oron och höjda risknivån i amerikanska indexoptioner är Greklands urusla ekonomiska situation som blir allt mer prekär. Dock bör även andra faktorer beaktas in i bilden, som ex. Japans konsekvenser efter tsunamin, kriget i Libyen och inte minst – USA’s enorma skuldberg.

Man bör fråga sig själv bland alla fakta; Tror jag på en uppgång och en god avkastning det närmaste halvåret? Svaret hos den stora massan kan visas i en enkel graf på börsens utveckling sedan nyår då ingen klar riktning tagit fart, osäkerheten är som allra högst just nu och rädslan tilltar.

För alla som handlar med derivat gäller två huvudregler; Har man ingen klar uppfattning om 1) marknadens kommande riktning i kombination med 2) den implicita volatiliteten bör man ta ett steg tillbaka och avvakta, åtminstone med de större affärerna.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Förväntningar, Optioner - Avancerat, trading Märkt med: , , , , , ,
2 comments on “Volatiliteten visar oss vägen
 1. Grodan Boll skriver:

  Kul med nytt inlägg!

  Nu när volatiliteten har ökat är inte detta något man kan handla på? Eller har skeppet redan seglat kanske?

  • Calle skriver:

   Spekulation i ökad (eller sjunkande) volatilitet är en mycket vanlig handelsstrategi bland professionella derivattraders vilket ex. kan skapas genom deltaneutral optionshandel. Håll utkik för närmare info om detta i kommande inlägg i bloggen. Om ’skeppet seglat’ iom den senaste tidens uppgång i volatilitet? Allt är naturligtvis en fråga om marknadstro – kommer marknaden bli mer eller mindre osäker mht Grekland, USA’s budgetunderskott etc? Nivån på VIX-indexet som referens är ännu på en låg nivå och kommer med all säkerhet att stiga ytterligare om marknaden anser att risken ökar för ekonomiska bakslag. Något många nu spekulerar i, men det krävs att de i sådana fall får rätt inom en snar framtid då en lugnare marknad som bekant kommer få volatiliteten att sjunka tillbaka. Its anyones guess!!

   Med vänlig hälsning
   Calle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2023 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se