fbpx
onsdag 21 februari 2024
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Volatilitetsrapport: Låg risk men stegrande oro

Börsen rör sig fortsatt sidledes inför sommaren med låg omsättning. OMXS30 pendlar kring 1360-nivån med en volatilitet (13,5) och risknivå som trendar klart neråt.

VIX index handlas för närvarande under 14-nivån vilket kan jämföras med snittet sedan årsskiftet som är nära 18 eller det längre treårssnittet på 15,65. Priset på risk i marknaden är därmed på samma låga nivå som för ett år sedan då samma sommarstiltje stod för dörren.

VIX160602

Men skenet bedrar!

I år är det fler orosmoln än på länge att ta hänsyn till. Det kan vi se i SKEW-index som stiger mot årshögsta och indikerar i det tysta att efterfrågan för nedsidesskydd ökat rejält.

SKEW160602

Med hänvisning till vad vi har framför oss är det kanske inte så konstigt att investerarna springer mot bunkrarna:

Brexit. Den 23 juni, om mindre än tre veckor, avgörs det om Storbritannien lämnar EU eller inte. Enligt mätningarna inför omröstningen bland de röstberättigade är det jämt, ungefär lika många vill stanna som lämna. Valdeltagandet kommer att bli riktigt viktigt då många stanna-kvar-sägare är unga personer som dock tenderar att gå till valurnorna mer sällan än de äldre. Om England lämnar EU måste relationen med EU förnyas på flera sätt – eller stå helt utanför och skapa nya unika relationer för respektive EU-land samtidigt som London riskerar att förlora sin status som finansiellt centrum i Europa. Allt detta medför naturligtvis en enorm osäkerhet för hela EU-området, en osäkerhet som naturligtvis inte kommer välkomnas positivt av finansmarknaden.

Trump. Sannolikheten för att Donald Trump blir USA’s näste president stiger hela tiden. Det blir en prövning för det amerikanska folket att antingen välja landets första kvinnliga president eller landets första ickepolitiker till samma post. Frågar man börsen röstar alla tveklöst på Hillary Clinton då man vet vad man får, åtminstone på ett ungefär. Med Trump är allting extremt oförutsägbart, vilket han själv säger är hans officiella inställning. Denna osäkerhet är såklart något börsen ser med skräck på och helst vill slippa. Räkna med en stark reaktion nedåt åtminstone kortsiktigt om Trump vinner i november.

USA. Som grädde på moset till det oförutsägbara presidentvalet i USA i november har vi den enorma statsskuld som tickar på i USA. Fenomenet med detta faktum är att det är tyst om detta ända tills det på nytt når nya högstanivåer som då måste godkännas av kongressen. Snart överstiger statsskulden i USA ofattbara 20,000 miljarder dollar (Sveriges statsskuld är 160 miljarder dollar) vilket förmodligen så sätter fart på oron igen. Följ USA’s statsskuld live HÄR:

Övriga världen: Vill man hitta fler risker för en skakig marknad framöver behöver man inte jobba så hårt. Ett exempel är Kinas ekonomi som hela tiden gungar och påverkar på endera sättet, nyligen lyfte t.ex Xiang Songzuo, chefsekonom på Kinas Jordbruksbank, fram underliggande strukturella problem som inte har så mycket med BNP eller ex. konsumentprisindex att göra.

”I själva verket är vårt huvudsakliga ekonomiska bekymmer i Kina inte om BNP är 6,7, 6,6 eller 6,5 procent. Vårt huvudbry handlar istället om strukturell obalans, strukturell sårbarhet och strukturella risker.”

Om detta visar sig stämma har vi ytterligare en faktor som mer än de andra tillsammans kommer sätta fart på risknivåer och nedgångar i marknaden.

Ett annat orosmoment är tyvärr som alltid terrorhotet inför såväl fotbolls-EM som OS. Lägg därtill oberäkneliga länder som Ryssland eller Nordkorea och deras potentiella utspel, toppat med oljepriset som fortfarande oroar så finns det tyvärr anledning att kunna bli rätt negativ. Trist med sant.

Till den positiva sidan finns såklart det som ändå är mest sannolikt just nu. Brexit blir Bremain, Clinton tar taktpinnen och vinner valet och såväl EM som OS blir den terrorfria folkfest vi alla vill se. Då finns det förmodligen en uppsida på börsen istället, som mycket väl kan bli omfattande.

Det är nog ändå en god idé att se över sin portfölj och fundera på vilket skydd för en eventuellt turbulent marknad man ska hedga sig med inför sommar och höst. En försäkring som kan bli årets bästa investering.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Påverkan, Politik, trading, Volatilitet
2 comments on “Volatilitetsrapport: Låg risk men stegrande oro
 1. Wilko skriver:

  Tack för välskrivet inlägg, balanserat och reflekterande. Så länge Brexit är oklart är det såklart en återhållande faktor för riskviljan på börsen. Likaså är Trump oroande om än milt. Kina såklart (vi såg ju vad som hände i aug förra året). MEN, för egen del upplever jag nedåttrenden i bolagsvinster som det mest återhållande momentet för högre börskurser. Centralbankerna försöker motverka och vi har denna balans. Det är osäkert läge, helt enkelt. Tippar balansen åt endera hållet kan vi nog förvänta oss ganska kraftig rörelse åt just det hållet. Så jag menar nog att upp- och nedsidesriskerna är ganska balanserade. Däremot kan den låga nivån på vol med fördel utnyttjas för att köpa vaggor, vilket precis är det vi ser. Vaggorna förstärker förstås en rörelse utanför nuvarande tradingrange, när utställarna skall deltahedga sig. Så nog bra att vara förberedd på överraskande kraft i rörelsen när den väl kommer!

 2. Ash skriver:

  Tack för det, väntade för åsikten. Precis en timme innan tittade på Vix, som ät närar sig till den lågsta nivå i många år. Är det nån typ av divergence? Vad brukar hända om nåt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se