Nya ras på börsen och en ihållande oro för en rad återkommande detaljer. Men sett till riskpremien i marknaden är läget inte särskilt mycket värre och reaktionen kan tolkas som så ofta annars som överdriven.
Orosmolnen är många just nu. Här är några faktorer som för närvarande påverkar risken i marknaden dagligen.
Kina. Valutareserven i Kina är nu den lägsta på 4 år då centralbanken sålt mängder med dollar för att försvara sin egen valuta Yuan. Den kinesiska marknaden är dock stängd denna vecka pga. firandet av det kinesiska nyåret. Inga nyheter därifrån alltså – vilket innebär dåliga nyheter i en nervös finansvärld.
Oljan. Den numera dagsaktuella oljan har som bekant nått de lägsta nivåerna på åratal. En viss återhämtning med stigande oljepriser fick marknaden att förra veckan ta ett glädjeskutt uppåt. Men säg den glädje som varar, i synnerhet i våra finansmarknader. I början på denna vecka föll oljepriset tillbaka ner mot 30-dollarsterecket och oron kom tillbaka lika snabbt. Värt att nämna här är att volatiliteten på olja är på all-time-high vilket är föga förvånande. Dock såg vi liknande nivåer på OVX för fyra år sedan då oljepriset handlades kring 110 dollar per fat.
Aktiemarknaden. Den psykologiska faktorn med tekniska nivåer som 15-månaderslägsta i Europa eller 30 – 40 procent lägre kurser i olika aktier eller index gör att rädslan tilltar och säkerheten-framför-allt-tänket bidrar till extra nedgångar. Alla vill ut genom samma dörr när det börjar blåsa och få har tid att räkna på reella tal eller läsa på om den riktiga risken i marknaden. Det faktum att börsen faktiskt k a n fortsätta ner i en rejäl krasch, teoretiskt eller praktiskt, gör att besluten om att skydda sina tillgångar inte helt kan förklaras som något dumt eller irrationellt beslut. Det i sin tur spär på oron ytterligare och nedgången blir som en spiral nedåt. Oftast dock skapas fina köplägen för den aktive. Och med skydd av optioner kan man göra detta med kontrollerad risk.
Guld. Med oro i aktiemarknaden söker sig investerare till andra tillgångsslag för sina penningar. En klassisk rockad har tidigare varit att gå från aktier till räntor men det är ingen intresserad av idag. Istället är det guldet som åter blivit aktuellt i brist på alternativ. Priset på guld har stigit till den högsta nivån sedan juni förra året vilket talar sitt tydliga språk.
Federal Reserve. Den amerikanska centralbanken med chefen Janet Yellen får alltid extra fokus när det blåser på marknaderna. Hoppet står till att de kommande kommentarerna i veckan som nu alla väntar på ska ge ett lugn till investerarna och ett hopp om att dessa turbulenta dagar återigen bara är tillfälliga. Men med en ny inriktning hos Yellen med höjda räntor och mer restriktiv ekonomisk politik för dopning av marknaden finns det utrymme för att bli besviken.
Men om vi ser till dem som handlar risk i marknaden professionellt dagligen och var de faktiskt sätter priset på den aktuella risken får vi en rätt så kompletterande bild. Dessa aktörer är ju till skillnad från en enskild strateg eller analytiker de som faktiskt påverkar marknaden vilket gör dessa riskmått är något som alla borde titta på dagligen. Vi tittar på ett par av dem:
VIX Index.
VIX index har i takt med den oroliga marknaden trendat uppåt till högre nivåer. Men det är just nu inga nivåer där det kan talas om den riktiga oron. Ett VIX-index på 26 % dagen efter den mest turbulenta handelsdagen på länge får anses vara en låg nivå. Som grafen visar har vi nyligen haft nivåer närmare 30 % och under hösten förra året nivåer över 40 %. Riktigt där är vi inte nu utan marknadens aktörer som handlar risk dagligen anser att den reella risken fortfarande är ok för att investera i aktier. Detta mått är som alltid bra att hålla koll på dagligen då rörelser här kan gå fort åt endera hållet.
SKEW Index
SKEW Index är ännu mer intressant just nu. Indexet visar hur säljoptioner övervärderas i förhållande till köpoptioner vilket sker hela tiden i alla marknadslägen. Detta för att alla aktiva investerare hela tiden vill skydda sig mot ett ras nedåt och därför köper fler säljoptioner på nedsidan än köpoptioner på uppsidan. Detta skapar en skev värdering då alla optioner allt annat lika borde värderas likadant med information från samma underliggande papper.
Vid ett Skew index på 100 handlas alla optioner till samma värden, vilket dock i enlighet med ovanstående aldrig inträffar. Därför är den ”normala” nivån på indexet runt 120. Oftast handlas det dock något högre eftersom oron för nedgångar nästan alltid är högre än förhoppningen om uppgångar. Vi kan se på grafen att vi under mer eller mindre hela året haft ett fallande index vilket indikerar mindre intresse (betalt) för nedsidesskydd och nu har en fullt normal nivå sett till risken i marknaden. Detta indikerar att oron i marknaden (åtminstone hos dem som skyddar sina portföljer med optioner) just nu inte är påtaglig. Dock ska nämnas att snittet de senaste tre månaderna har legat på höga 138. Slutsatsen om den lägre nivån vi ser nu bör tolkas som att det kommande investeringsperiod anses bli lugnare. Även detta index bör man som aktiv investerare hålla koll på dagligen.
(Läs mer om Skew Index HÄR.)
Följt vixen ytterst lite förut men ändå haft ett öga på den ibland men kände inte till skew index.
Har du själv någon egen erfarenhet där du använt dig av dom två indexen för att påverka dina affärer framgångsrikt?
Hej, jag tittar dagligen på både VIX och SKEW som en del i beslutsprocessen för mina affärer. Alldeles nyligen skrev jag om en ”överreaktion på börsen” där jag läste av framför allt SKEW index; det har sedan dess snarare gått uppåt än nedåt. Inte alltid det blir rätt förstås men dessa index är goda hjälpmedel för mina och många andras affärer. Jag tittar även ofta på Put/Call-Ratio och OVX-index (oljans volatilitet) som också ger goda signaler om marknadens humör. /Calle